Ako neće Vlada RS hoće entuzijasti. U ovu rečenicu bi se mogle svesti aktivnosti koje bi po najavama Aerokluba Trebinje trebale dovesti do realizacije izgradnje aerodromske piste na mjestu vojnog aerodroma iz perioda prije Drugog svjetskog rata, u mjestu Grab na Zupcima kod Trebinja. Kako piše Dnevni avaz, dužina planirane piste je 800 metara, a prema standardima, moći će opsluživati avione težine do 5,7 tona.

Podsjećamo na ovom mjestu je dugo godina najavljivana izgradnja civilnog aerodroma, što je jedan od najvećih političkih „hitova“ koji su prethodnih godina bili vezani za na najveći grad istočne Hercegovine.

“ Pista se nalazi na takvoj lokaciji da se, ako budu postojali zahtjevi, može proširiti – rekao je za Dnevni avaz Zoran Petrović, nekadašnji prvak BiH u paraglajdingu, danas predsjednik Aerokluba u ovom gradu, naglasivši da će, osim piste, biti izgrađeni i prateći objekti te hangar za avione.

Prema Petrovićevim riječima, podatke gdje se tačno nalazila pista vojnog aerodroma dobili su iz Vojnog arhiva u Beogradu.

„Planiramo nabaviti multifunkcionalni avion koji bi mogao riješiti sve naše potrebe, od obuke pilota, preko sportskog letenja, do prevoza bolesnika i gašenja požara“, dodao je Petrović za sarajevski list.

Ostaje da se vidi da li će zaživiti jedan ovakav projekat, koji je zasigurno vrijedan svake pažnje (posebno kada se uzme u obzir potencijalna korist u gašenju požara na ovom području) i da li će nadležni u ovom slučaju imati više sluha nego ranije.

 

Foto: Dnevni avaz