„Dani austrijskog filma“ u Trebinju počeli su u ponedjeljak naveče u Muzeju Hercegovine, a otvorio ih je zamjenik austrijskog ambasadora u BiH Volfgang Til izložbom fotografija s konkursa koji je prošle godine raspisala radna grupa za kulturu ove ambasade.

 

 

Izložba umjetničkih fotografija nazvanih „Susreti kultura“, koje su radili umjetnici sa svih strana svijeta, dosad je predstavljena u nekoliko evropskih gradova, poput Madrida, Skoplja, Zagreba, a nakon BiH gostuje u Buenos Ajresu.

„Cilj konkursa je bio da se pošalju fotografije koje na bilo koji način odražavaju upravo susrete kultura, a mi smo se odlučili da ova izložba bude prikazana i u Bosni i Hercegovini, za koju je Austrija vezana i zbog geografske blizine, ali i zbog zajedničke istorije“, rekao je Til, podsjetivši da je 40 godina austrougarske uprave ostavilo traga u BiH.

Istakao je da Ambasada Austrije u BiH svoje aktivnosti iz kulture ne usmjerava samo na Sarajevo, već da u okviru radne grupe, koja u ovoj ambasadi djeluje pod nazivom Dijalog kultura, djeluje i u ostalim gradovima BiH. On je posebno naglasio važnost interkulturalnog dijaloga, koji mora povezivati bh. gradove i njihove etničke grupe.

„Danas, kada u 21. vijeku inostrana politika evropskih država ima zadatak da otkloni predrasude i doprinese boljem razumijevanju ljudi različitog kulturnog porijekla, organizovali smo i ovu izložbu, ali i ‘Dane austrijskog filma’, na kojima se prikazuju naši najbolji filmovi“, rekao je Til.

Prve večeri je prikazan „Falsifikator“, jedan od najuspješnijih u austrijskoj kinematografiji, film kojem je svojevremeno dodijeljen i „Oscar“.

Izvor: Nezavisne novine