“Evropska noć istraživača”, uz slogan „LET’S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ ponovo stiže u Bosnu i Hercegovinu 27. septembra u 17:00 časova!

Ovo je osma godina festivala nauke i istraživanja, koji se obilježava u preko 350 gradova širom Evrope.

Stvaralački tim “Evropske noći istraživača” vrijedno radi kako bi i ove godine posjetiocima širom Bosne i Hercegovine ponudio bogate zabavne sadržaje, te kako bi stvorili prilike da posjetiocima i istraživačima približi nauku i istraživanje, predstavi naučna dostignuća i inovacije i podstakne vašu maštu različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste.

“Stalno rastemo, pa će tako i ove godine još veći broj građana moći nam se pridružiti u devet bh. gradova – Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Trebinju. Dođite i pridružite se društvu od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave nauku širom Evrope! Budite dio evropske noći istraživača i stvarajte nove prilike zajedno sa nama!”, poručuju organizatori.

Ulaz na festival i svi sadržaji su besplatni za posjetioce svih uzrasta. Ponesite samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti!

“Ovom prilikom pozivamo i sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača u bilo kojem od devet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naše tradicionalne sadržaje kao što su naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost”, navodi se u saopštenju za javnost.

Radove, projekte i prezentacije možete prijaviti na konkurs za zvanično učešće srednjih škola, institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u “Noći istraživača BiH 2019”, koji je otvoren do ponedjeljka, 23. septembra, a preko zvanične stranice “Evropske noći istraživača”. Takođe, ukoliko želite da budete dio tima volontera prijavu možete poslati preko navedene stranice najkasnije do petka, 20. septembra.

Tačne lokacije i program dešavanja, kao i svi detalji učešća i kriterijumi za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće objavljeni na zvaničnoj stranici, a aktivnosti možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.

“Evropsku noć istraživača” u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Tidea d.o.o. Banjaluka, Udruženja BALKANFILM i Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS).

 

 

 

Izvor: Zadobardan.com