Više od hiljadu građana Trebinja protestovalo je danas ispred spomenika Jovanu Dučiću, zatraživši od nadležnih institucija da „u najskorije vrijeme budu otkrivene ubice, podstrekači i pomagači u ubistvu sugrađanina dvadesetčetvorogodišnjeg Marka Đerića“.

 

 

Građani Trebinja, predvođeni Markovom porodicom i prijateljima, na dostojanstven i miran način prošetali su do Okružnog tužilaštva gdje su ispred vrata zgrade zapalili svijeće, nakon čega su se uputili do Centra javne bezbjednosti gdje su minutom ćutanja odali počast ubijenom mladiću.

Ispred Tužilaštva je pročitano pismo porodice i prijatelja Marka Đerića u kome se, između ostalog, navodi da više neće „blagonaklono posmatrati kako ubice i njihovi pomagači slobodno i mirno šetaju ulicama Trebinja“.

„Ne smije se više dozvoliti da i jedno nevino dijete strada od svirepih ubica koji nisu adekvatno sankcionisani i nisu odgovarali za počinjena krivična djela. Svako od nas i svačije dijete sutra može postati žrtva razularenih bandi, koje besomučno haraju i sprovode terorističke akte po ulicama ovog našeg lijepog Trebinja, a da za takva djela ne budu adekvatno sankcionisani, pa čak ni pronađeni“, ističe se u pismu.

Porodica i prijetelji Marka Đerića pozvali su građane da se ponovo okupe u još većem broju „ukoliko ne bude adekvatnog reagovanja nadležnih organa i ukoliko istraga ne bude usmjerena na pronalaženje svirepih ubica i njihovih saučesnika“.

Slobodan Đerić, otac ubijenog mladića, zahvalio je sugrađanima koji su se pridružili protestima i dali podršku porodici, te izrazio žaljenje što na ovaj način mora biti zatražena pravda za savirepi zločin.

Markov prijatelj Nemanja Babić istakao je da je ubistvom mladog čovjeka ubijena bezbjednost svakog građanina Trebinja i izrazio nadu da će počinioci odgovarati „ako ne pred zakonom onda pred Bogom“.

Skupu su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, narodni poslanici, te predstavnici lokalne vlasti i Boračke organizacije Trebinje.

Službenik za odnose s javnošću Okružnog Tužilaštva Trebinje Srđan Vukanović rekao je novinarima da Tužilaštvo nastavlja da sprovodi intezivnu istragu po ovom predmetu i da bi iznošenje bilo kakvih detalja ili rezultata do kojih su trenutno došli bilo kontraproduktivno i da bi samo štetilo istrazi.

Kik bokser Marko Đerić ubijen je 24. maja u ranim jutarnjim časovima u sačekuši ispred zgrade u kojoj je stanovao u Trebinju.

Đerić je s leđa pogođen jednim hicem iz automatskog oružja, a na licu mjesta je pronađeno sedam čaura.

Zbog sumnje da je ubio sugrađanina uhapšen je devetnaestogodišnji Radovan Andrić zvani Mujke kome je određen jednomjesečni pritvor.

Izvor: Srna