ТРЕБИЊЕ, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ - Одборници Скупштине града Tребиња усвојили су данас Нацрт ребаланса буџета за 2015. годину у износу од 21 милион КМ, што је 93 одсто усвојеног буџета или за 1.592.000 мање у односу на план.

Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta za 2015. godinu u iznosu od 21 milion KM, što je 93 odsto usvojenog budžeta ili za 1.592.000 manje u odnosu na plan. Pozicija tvrdi da je Grad Trebinje domaćinski isplanirao budžet za ovu godinu, dok je opozicija mišljenja da su neopravdano povećani troškovi za lična primanja, troškovi putovanja i stručnih usavršavanja, nauštrb kapitalnih investicija koje su svedene na minimum. 
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da je Grad Trebinje najstabilnija finansijska ustanova u BiH, napominjući da su izmirene obaveze prema svim dobavljačima, isplaćena sva socijalna davanja, te da je obezbijeđen potpuno „relaksirani“ hod u 2015. godini.

„Grad Trebinje je ovim rebalansom pokazao da smo bili više nego domaćini i vispreni kada je riječ o planiranju budžeta. I nacrtom budžeta za sljedeću godinu pokazaćemo da smo stvorili preduslov za najveći budžet u posljednjih 30 i više godina, što će doprinijeti realizaciji najvećih investicija do sada“, rekao je Vučurević.

Ljubiša Krunić iz PDP-a istakao je da je Nacrt rebalansa budžeta sanacioni i stabilizacioni, dodajući da se nada da će budžet za 2016. godinu biti razvojni.

Opozicija je i ovog puta naglasila da je Nacrt rebalansa budžeta, kao i budžet za ovu godinu, dokaz lošeg domaćinskog ponašanja gradske vlasti, budući da su ukupni prihodi smanjeni, a istovremeno povećani rashodi, i to za lična primanja, troškovi putovanja i stručnih usavršavanja, a sve nauštrb kapitalnih investicija koje su svedene na minimum.

Šef kluba odbornika SNSD-a Zdravko Butulija rekao je da su neporeski prihodi „naduvani“, dok su kapitalna ulaganja najporažavajući podatak u nacrtu rebalansa budžeta jer su smanjena za 38 odsto ili za oko 1.666.000 KM.

On je istakao da su rashodi povećani za oko pola miliona KM, dok su neporeski rashodi smanjeni za oko 900.000 KM, što se moralo odraziti na situaciju u vezi sa kapitalnim ulaganjima.

Butulija je dodao i da je ovo prvi put u Trebinju da regres neće biti isplaćen, što je, prema njegovom mišljenju, neprihvatljivo.

Odbornik Stranke Napredna Srpska Srđan Bubalo ukazao je na činjenicu da pojedine gradske ustanove troše koliko hoće, dok je za poljoprivredu, kao stratešku granu grada, izdvojeno svega 60.000 KM.

„Čak su i ova sredstva smanjena na 45.000 KM, što je katastrofa“, rekao je Bubalo i dodao da je posrijedi problem sa prioritetima.

Odbornici su raspravljali i o promjeni Statuta grada Trebinja, te položaju penzionera u ovoj lokalnoj zajednici.

 

Izvor: Srna