Град Требиње од 2012. године доживљава процват, преноси портал akta.ba. Све више је оних који инвестирају у овај Град, а према подацима АПИФ-а овдје послује 241 привредни субјекат.

Укупан број запослених на крају 2015. године био је 8.171 лица – што је више у односу на 2014. годину за 190 лица. Доминирају производне дјелатности – енергетика, трговина, а ту је и туризам који је у посљедње три године у експанзији. У посљедње вријеме биљеже и пољопривредни раст као посљедицу напора Градске управе да обезбиједи услове и помоћ пољопривредним произвођачима, пише овај портал.

ТУРИСТИЧКИ РАЗВОЈ

Ове године најављена је изградњ Хотела Москва, а први човјек Града Требиње Славко Вучуревић за пословни портал akta.ba каже како је изградња хотела у Требињу постала нужност јер сви смјештајни капацитети у посљедње 3-4 године у сезони буду попуњени.

То је свакако истиче посљедица туристичког развоја Требиња и отворености коју су постигли за кратко вријеме.

„Посјете су актуелне и ван сезоне, па је потреба за новим смјештајним капацитетима и тада велика. Хотел Москва је само један од хотела који се тренутно граде у Требињу, а сви они ће допринијети бољој туристичкој понуди и садржају, те угоднијем боравку бројних посјетилаца у Требињу“, каже Вучуревић.

Осим Москве ради се и на изградњи Вртова сунца и то је још један у низу пројеката који ће допринијети богаћењу туристичке понуде Требиња. Радови су почели и изградња је увелико у току, а инвеститор је Требињац који дуги низ година живи у Италији и који је недавно, у разговору са градоачелником , изразио жељу да свој капитал уложи у Требиње. Његова идеја је како појашњава градоначелник да Вртови сунца буду по угледу на дубровачке. Градска управа Требиња је ову идеју подржала.

Два велика пројекта о којима се причало протеклих година односе се на изградњу жељезничке пруге Никшић – Требиње – Чапљина и Аеродром у Требињу.

Вучуревић каже како би регионална пруга била вишеструко корисна за Требиње. Међутим, аеродром Требиње, управо попут Требиње ресорта, брзе пруге и осталих тзв. Пројеката је само предизборна фикција.

ПОЉОПРИВРЕДНА ПРОИЗВОДЊА

У Требињу се неколико пројеката реализује и захваљујући средствима из ИПА фондова, а један такав је пројекат који спроводе у сарадњи са црногорским Пљевљима. Ради се о пројекту брендирања требињског вина и пљеваљског сира. Нешто слично радити ће и у будућности, јер смо препознали потенцијал у пољопривредној производњи, посебно када су у питању аутохтони производи.

„Недавно смо отворили и први Етно фестивал хране и пића на коме су се представили домаћи произвођачи у сарадњи са јапанском организациом ‘Џајка’. Такође смо оформили пунктове на којима ови произвођачи могу представити и продавати своје производе“, појашњава Вучуревић, додајући како ће се Требиње и даље развијати у инфраструктурном смислу, туристичком, привредном – с нагласком на пољопривредни сектор.

Е. Ко.

Извор: akta.ba