Trebinje je ovih dana svojevrsna kulturna prestonica Srpske. Nakon uspješno okončanog Festivala mediteranskog filma, koji je okupio brojna velika imena srpskog i jugoslovenskog filma, Trebinje su pohodili i likovni umjetnici sa svih strana svijeta.

 

Izložbom radova nastalih na umjetničkoj koloniji u Dučićevoj ulici zatvorena je Deseta međunarodna umjetnička kolonija „Lastva 2015“. Prema riječima osnivača kolonije, akademske slikarke Radmile Lizdek, kolonija je i ove godine okupila slikare iz regiona i svijeta.

– U Dučićevoj ulici izloženo je 27 radova, uglavnom ulja na platnu koje je 17 umjetnika iz Francuske, Italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH posljednjih desetak dana stvaralo u trebinjskom Domu penzionera – navela je Lizdekova.

Laura Elero, slikarka iz Italije, ne krije oduševljenje Trebinjem.

– Ovdje sam prvi put. Moj rad je kombinacija različitih tehnika, prvi put dizajniram realno. Druga faza oslikava moje emocije. Volim mnogo boja, koje su jako izražajne u Trebinju. Radim ulicu, na kojoj sam oslikala mnogo boja. Gledam u unutrašnjost kuće i koristim plavu i ljubičastu boju – rekla je Laura.

Dodala je da joj se mnogo dopao stari most, koji je naslikala.

– Po profesiji sam dizajner i na namještaju koji dizajniram oslikavam različite stvari. Ubacujem moju umjetnost na predmete, bilo da je riječ o stolovima, stolicama ili nečem drugom. Trebinje je divan grad za život, čini mi se. Sviđa mi se ovdje, veoma – oduševljena je bila Laura.

Na koloniji je učestvovao i slikar iz Pariza Žoel Person, inače rođen u Abidžanu u Obali Slonovače. Godinama živi i radi u prestonici Francuske, gdje je slikarstvo i studirao u Nacionalnoj školi za umjetnost, i kaže da mu Pariz ne nedostaje dok je u Trebinju.

– Akademski sam slikar mnogo godina, u školi za umjetnost u Parizu završio sam vizuelnu umjetnost i prvi put sam na ovoj koloniji. Ovaj grad je mnogo drugačiji od Pariza i mnogo mi se sviđa. Ljudi, prostor, ambijent, sve to veoma mi se svidjelo – kazao je Person.

Slikar iz Srbije Zoran Tešanović iz Sečnja na koloniji učestvuje treći put.

– U ovom ambijentu osećam se kao u svom ateljeu. Rad u ovoj koloniji doživljavam baš kao rad u svom drugom, rezervnom letnjem ateljeu. Oduševljavaju me grad, ljudi, pejzaži. Trebinje stvarno posebno inspiriše – kaže Tešanović.

Izvor: Glas Srpske