Поводом Свјетског дана позоришта који се обиљежава 27. марта, играна је представа и у Требињу. Ријеч је о позоришном остварењу „Матичар“ у извођењу младих глумаца са Академије умјетности у Бањалуци.

Предства „Матичар“ је тек оживјела, ово је њено шесто извођење, а рађена је према тексту Душка Премовића. Ријеч је о дипломском остварењу Милице Димитрић. Радња модерне комедије смјештена је у чекаоници матичне службе, гдје ће се судбине два потпуно различита лика укрстити на занимљив и комичан начин.

– Женски лик је из сеоске средине, мушки из градске, то је судар свјетова. Прича је у ствари љубавна, али ништа није немогуће, показало се, ако човјек вјерује у добро – каже Милица Димитрић, студенткиња Академије умјетности у Бањалуци.

Извођењем представе „Матичар“, Свјетски дан позоришта обиљежен је на симболичан начин и у Требињу, са жељом да овај град доживи процват и у том смислу, кажу будући глумци. Међутим, о будућности позоришта у Републици Српској, немају баш оптимистичан став.

Марко Недељковић, студент Академије умјетности у Бањалуци, каже да будућност позоришта и није баш свијетла, јер на њу утичу многе друге ствари које немају везе са умјетношћу.

Студенти завршне године академије су у класи Жељка Митровића. Долазе из три различита града, а Бањалучанка Милица Димитрић ради и као професорка виоле у Музичкој школи у Требињу.

Извор: РТРС, Фото: screenshot