U Trebinju će od 8. do 11. februara biti održan peti godišnji simposion „Teologija u javnoj sferi“ koji će okupiti renomirane stručnjake iz različitih oblasti.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske je saopšteno da se u okviru raznovrsnih formi na što bolji način želi uspostaviti plodan dijalog Crkve i teologije sa ostalim relevantnim činiocima javnog života.

U okviru simposiona diskutovaće se o temama „Depresija – bolest savremenog doba“, „Izazov klerikalizma u Crkvi“, „Pravoslavna etika i duh kapitalizma: da li pravoslavni narodi propadaju?“, „Umjetnost i kanon: između autentičnog ropstva i /ne/autentične slobode“.

O sve aktuelnijem problemu modernog čovjeka – depresiji razgovaraće doktor Biljana Lakić, profesor Miro Jakovljević sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu i teolog Dejan Nikolić iz Niša.

O izazovu klerikalizma unutar Crkve razgovaraće profesor Tomas Bremer sa Katoličkog bogoslovskog fakultetu u Minsteru – Njemačka, Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić, i Aleksandar Đakovac sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Na uvijek aktuelne ekonomske teme, posebno sa aspekta pravoslavnog bogoslovlja, govoriće ekonomisti Boris Begović sa Pravnog fakulteta u Beogradu, Nebojša Katić, samostalni poslovni konsultant iz Londona i Rastko Jović sa Pravoslavnog bogoslovskog fakuteta u Beogradu.

O umjetnosti će govoriti akademik Milivoje Unković i profesori Mileta Prodanović sa Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu i Todor Mitrović sa Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju.

Po prvi put biće zastupljena forma kraćih prezentacija na aktuelne teme, po uzoru na svjetski čuvenu TED seriju.

Doktor Lazar Supića sa univerziteta Berkli govoriće o vještačkoj inteligenciji, dok će o doživljaju slučajnosti u savremenoj fizici govoriti Ivan Šupić sa Instituta fotoničkih nauka u Barseloni, a o Kuranu kao knjizi o Bogu, čovjeku i kosmosu, Kenan Musić sa Fakulteta islamskih studija u Sarajevu.

Centralno predavanje održaće znameniti američki teolog grčkog porijekla, Aristotel Papanikolau, koji će govoriti o odnosu pravoslavlja i sekularizma.

U okviru simposiona biće upriličene i dvije izložbe: izložba Ane Mitrović i Jelene Ilić pod naslovom „Staklena bašta“, kao i izložba fotografija „Alergija“ Milinka Milićevića.

Biće promovisana i kapitalna izdanja dvije srpske visokoškolske ustanove, u Beogradu i Foči.

O knjizi „Ruski putevi srpskog bogoslovlja: školovanje Srba na ruskim duhovnim akademijama 1849-1917“ Vladislava Puzovića govoriće profesori Bogoljub Šijaković, Darko Đogo i Goran Latinović, dok će o izdanjima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta /PBF/ u Foči govoriti dekan Fakulteta Vladislav Topalović, profesor Mirko Sajlović, Drago Perović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću i direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović.

Organizator simposiona je Centar za folosofiju i teologiju Trebinje.

Izvor: RTRS