Otkako je sredinom juna otvoren novi granični prelaz Brgat, sa hrvatske strane granice, putnici na relaciji Trebinje – Dubrovnik i obratno imaju mnogo više razloga za zadovoljstvo u odnosu na prethodne godine.

Gužve su značajno smanjene jer novi prelaz ima dodatnu saobraćajnu traku, koja je promjenjivog karaktera i koristi se u onim smjerovima u kojim je tokom dana pojačana frekvencija vozila. Iako smo u jednom od saobraćajno najfrekventnijih vikenda u godini, tokom jučerašnjeg dana zadržavanja su bila minimalna ili ih čak nije ni bilo. Proteklih godina zadržavanja na GP Brgat su znala biti i višečasovna, što je i ovog ljeta čest slučaj na brojnim prelazima između BiH i Hrvatske.

Ono što je specifično ovog ljeta jeste i činjenica da su iz pravca Hercegovine često veće gužve bile na graničnim prelazima prema Crnoj Gori nego li prema Hrvatskoj.

Granične prelaze Ivanica i Brgat osim brojnih turista svakodnevno koristi veliki broj radnika iz Trebinja koji putuju na posao u Dubrovnik i okolinu, kao i stanovnici Dubrovnika i Župe Dubrovačke koji brojne životne potrebe zadovoljavaju u značajno jeftinijem Trebinju.

Građevinski radovi na graničnom prelazu Brgat još uvijek nisu završeni, a po njihovom okončanju propusnost ovog prelaza će biti i dodatno povećana, tako da stanovnici ovih područja mogu očekivati da će gužve, koje su prečesto sputavale komunikaciju dva grada, postati prošlost.

 

Hercegovina Promo, jul 2019.