Skupština grada Trebinja je danas, na prijedlog gradonačelnika, usvojila odluku o dodjeli Povelje grada Trebinja za 2014. godinu. Prema usvojenoj odluci, povelju će na svečanoj dodjeli primiti Klinički centar u Podgorici u oblasti zdravstva, Rajko Petrov Nogo za doprinos u kulturi i književnosti i Milena Lečić u oblasti porodice i društva.

Klinički centar u Podgorici je zdravstvena ustanova u kojoj se pružaju brojne zdravstvene usluge i sprovodi visokospecijalizovana dijagnostika, liječenje i konsultativna specijalistička i subspecijalistička zdravstvena djelatnost. Predhodnih godina Klinički centar Crne Gore je građanima Trebinja pružao zdravstvenu pomoć u najkritičnijim situacijama životne ugroženosti, a ljekari specijalisti ove ustanove su reagovali onda kada je blagovremena intervencija bila od vitalne važnosti za svakog pacijenta koji je iz Trebinja najčešće bivao hitno upućivan u podgorički klinički centar.

Zbog svakog spašenog pacijenta iz Trebinja, dodjelom povelje Grad i građani Trebinja će izraziti svoju zahvalnost Kliničkom Centru Crne Gore i uvažiti požrtvovani rad i pomoć koju je Klinički centar u Podgorici do sada pružao građanima Trebinja.

Povelju grada primiće i književnik, esejista i književni kritičar Rajko Petrov Nogo koji je svojim književnim umijećem trajno obilježio “Dučićeve večeri poezije” i kulturnu scenu Trebinja. Ovoga savemenog književnog velikana danas s pravom možemo nazvati “Dučićevim prijateljem”, jer je dugi niz godina, preko “Dučićevih večeri poezije”, kao član Savjeta i jedan od pjesnika učesnika, ostao vezan za Dučića i Trebinje.

Rajko Petrov Nogo rođen je 13. maja 1945. godine u Boriji, Opština Kalinovik. Završio je Učiteljsku školu u Sarajevu, diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a do kraja 2007. godine objavio je 52 knjige. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član je Udruženja književnika Srbije.

Nogo nosi posebnu zaslugu za doprinos u očuvanju hercegovačke kulturne i književne tradicije i za očuvanje sjećanja na srpskog pjesnika i pisca, Trebinjca Jovana Dučića kroz manifestaciju “Dučićeve večeri poezije” kojoj se uvijek rado odazivao i u najtežim ratnim i posljeratnim godinama što ga je izdvojilo kao vjernog prijatelja Hercegovine i Trebinja.

U oblasti porodice i društva, priznanje grada biće dodjeljeno Mileni Lečić, majci osmoro djece.Milena Lečić je rođena 19.10.1967. godine u Bileći. Završila je studije ekonomije i trenutno je zaposelna u Elektroprivredi Republike Srpske. Udata je i majka je osmoro djece. Najstarija Milenina kći je 1992. godište, dok je najmlađi član porodice Lečić 2004. godište.

Pored toga što je majka osmoro djece, Milena Lečić je i poslovna žena čije su obaveze podijeljene između dijela dana koji obuhvata obavljanje složenih poslova iz struke i dijela kada godpođa Lečić vodi brigu o domaćinstvu i osmoro djece.

Imajući u vidu statistističku činjenicu da je Hercegovina jedna od rjeđe naseljenih dijelova Republike Srpske, kao i da opasnost od bijele kuge sve više prijeti savremenom srpskom življu, primjer gospođe Lečić je onaj koji zaslužuje javno priznanje u vremenu pada nataliteta i suočavanja sa demografskom krizom u cijeloj Republici Srpskoj.

Sve povelje biće dodjeljene na svečanoj Svetosavskoj akademiji 27. januara 2015. godine.

Izvor: Grad Trebinje