Новоизабрани градоначелник Требиња Лука Петровић већ је увелико прионуо на посао, иако је свега три радна дана на новој позицији.

Уз опсервацију стања актуелног градског буџета, које није оптимистично и презентацију планова како даље са прегломазном градском администрацијом и предузећима којима је оснивач Град Требиње, нови градоначелник најјужнијег града Српске је у интервјуу за Радио Требиње најавио и нове пројекте, који ће свакако донијети новитете у односу на постојеће стање.hp-media-group-logo

Иако декларативно „Град туризма“, Требиње није имало адекватне садржаје који би значајно и дугорочно унаприједили туристичку понуду. Ако се изузму вјерски, гастро и вински туризам који су на одговарајућем нивоу, свим познаваоцима тематике јасно је да је неопходно направити бројне искораке за адекватан и перменентан туристички развој. Вансезонска понуда је изузетно скромна, а познато је да сви озбиљни туристички центри стреме продужењу сезонског периода и креирање садржаја у вансезонској понуди.

Стога пажњу плијени најава новог градоначелника да се у Требињу већ ове зиме организује тзв. „Зимзоград“, по узору на онај бањалучки.

Требиње је прелијеп град. Замолили смо петнаестак приватних предузећа и државних колектива да нам помогну у организацији Зимзограда, који постоји само у Бања Луци, али ове зиме ће бити и у Требињу, од половине децембра. Желимо да мјесец дана имамо отворен град за дјецу и породице, да будемо на улици да се опустимо и да људи осјете неку доброту. То ће све бити на волонтерској основи донирано од многих добрих људи који желе добро овом граду и хвала Богу да таквих људи има. Захвалан сам свим тим предузећима и сигурно ћу искориситити прилику да им се пред Нову годину захвалим на неком коктелу“, истакао је Петровић у интервјуу Радио Требињу.

Зимзоград је зимски град у центру Бањалуке који има за циљ промоцију позитивних емоција повезаних са многобројним празницима у периоду одржавања. То подразумијева пружање забаве за све генерације у празничне дане, промоцију традиционалних вриједности, као и туристичку презентацију Бањалуке и промоцију привредних и спортских брендова Републике Српске. Зимзоград се поставља сваке године на бањалучком Тргу Крајине у периоду од 15. децембра до 15. јануара.

Осим креативног садржаја за све Требињце сигурно је да ће најављени „зимски град“ у центру Требиња привући и туристе из околних градова, како херцеговачке регије тако и сусједних црногорских и хрватских градова.

Ако уважимо чињеницу да је туризам грана привреде која може да буде мотор бројним другим гранама и дјелатностима, онда је сигурно да овакви и слични пројекти воде ка развоју, а индиректно и рјешавају нагомилане финансијске проблеме. Јасно је да овакви садржаји привлаче госте који сразмјерно својим доласцима остварују и новчане трансакције тј. потрошњу на мјесту дестинације, што онда посредно кроз индиректне порезе пуни и градску касу. Да не говоримо о томе да подстичу запошљавање и генерално граде позитиван имиџ локалне средине.

Уз пројекат „Зимзограда“ нови градоначелник је најавио и разговоре са власником концерна Свислајон Родољубом Драшковићем око изградње „Града сунца“, који је потенцијално највећи туристички пројекат у широј регији.

 

Херцеговина Промо, новембар 2016.