Gradsko kulturno-umjetničko društvo GKUD „Svislajon Alat“ sinoć je u Trebinju održalo godišnji koncert na kome je stotinjak članova folklornog ansambla narodnim igrama i pjesmama dokazalao da je jedno od vodećih društava u okruženju i šire i da na najljepši način čuva tradiciju i običaje svoga kraja.
U pozorišnoj sali Kulturnog centra bilo je popunjeno svih 500 mjesta. Posebnu pažnju izazvala je jedanaestogodišnja Marija Kulaš koja je glumačkim darom i duhovitim najavama izmamila aplauze.

Predsjednik KUD-a Dragan Mijović istakao je da je ovo bila uspješna godina za „Svislajon Alat“ koji je nastupao u mnogim gradovima Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Rumunije i koji je osvojio brojne nagrade i priznanja.

On je podsjetio da su ove godine repertoar proširili za još jednu novu koreografiju, upisali oko 50 novih članova, te, između ostalog, održali tri humanitarna koncerta za pomoć u liječenju sugrađana, a preko Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi darovali više od 40 doza dragocjene tečnosti.

„Na osnovu svega postignutog možemo reći da smo uspjeli da sačuvamo tradiciju, duhovnost, da održimo riječ i ostanemo ono što smo oduvijek bili i što ćemo biti – ponos i ambasadori Trebinja, grada kulture“, istakao je Mijović.

On je dodao da je Društvo sa oko 500 članova i dalje najbrojniji folklorni ansambl na Balkanu.

Na koncertu su nastupili juniorski i omladinski sastav sa igrama iz Hercegovine, Šumadije, Makedonija, Glamoča, Hana, Pomoravlja, te ženska pjevačka grupa „Nagorkinje“ i orkestar.

Koreograf i umjetnički rukovodilac Društva Borko Ćorluka istakao je da su premijerno izvedene igre iz Krajišta, te da je prvi put nastupio i dječiji ansambl koji broji po 25 dječaka i djevojčica koji su pokazali zavidno umijeće u igri.

Rukovodstvo „Alata“ dodijelilo je priznanja najzaslužnijim kolektivima i pojedincima koji godinama pomažu rad Društva.

Izvor: Srna, Foto: google.com