Културна манифестација „Дучићев дан“, посвећена барду српског пјесништва Јовану Дучићу, биће одржана у Требињу у наредна два дана.

Програм почиње сутра у 10.00 часова научним скупом у сали Скупштине града, који се у оквиру манифестације, према традицији, организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, а ове године биће посвећен пјеснику Милутину Бојићу.

На вишечасовној сесији, познаваоци пјесниковог дјела представиће своје радове намијењене будућем зборнику „Поетика Милутина Бојића“.

У 18.00 часова у Музеју Херцеговине биће промовисан зборник радова „Песничке теме и поетички модели Алексе Шантића“, са прошлогодишњег научног скупа у Требињу.

У Музеју Херцеговине од 19.30 часова биће организована изложба „Српске иконе од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са простора БиХ“.

Други дан манифестације, на Благовијести, у петак 7. априла, почиње у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије и помена пјеснику у Херцеговачкој Грачаници, гдје почивају земљи остаци Јована Дучића.

Културни центар биће домаћин изложбе академских сликара бивших студената Академије ликовних умјетности Требиње, чији је отварање заказано за 19.30 часова.

Програм манифестације завршава свечаном академијом „Вече лауреата“, која је ове године посвећена пјеснику Гојку Ђогу, добитнику Дучићеве награде 2016. године.

На академији под називом „Одавно је у прекиду веза с небесима“, која у позоришној сали Културног центра почиње у 20.00 часова, наступиће требињски хор „Трибинија“, појци браћа Теофиловићи из Београда, те првак Народног позоришта Београд Небојша Дугалић.

Наступиће и оперска примадона и оперски првак београдског Народног позоришта Габријела Убавић и Драгутић Матић, те пијаниста овог позоришта Невена Живковић, вокални солиста Милисав Сукоњица и пијаниста Божидар Вучур из Требиња.

Покровитељ манифестације је Град Требиње.

Извор: Независне новине/Срна