Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je juče u Trebinju da se ne može zaboraviti sve što se dogodilo na ovim prostorima u proteklom periodu, ali da to narod ne smije spriječiti da oprosti i da počne da gradi novu budućnost.
On je pojasnio da ne zaboraviti – ne znači stalno spočitavati, nego biti svjestan nekih stvari, da se ne bi ponovile greške iz prošlosti.

U onoj mjeri u kojoj se to može napraviti, u toj mjeri možemo doći do jednog novog dijaloga„, dodao je Uzinić, koji u Trebinju boravi prvi put poslije ratnih dešavanja.

On je na skupu pod nazivom „Teologija u javnoj sferi“ ocijenio da su se s pozicije odnosa, dvije crkve /katolička i pravoslavna/ suočile s prošlošću, dok se to, kako kaže, kod političara, nažalost, još nije dogodilo.

Ovo je, na neki način, nastavak zajedničkih napora i molitava koje već godinama imamo u Dubrovniku vladika /zahumsko-hercegovački i primorski/ Grigorije i ja i kojim nastojimo da nekako zaliječimo rane naših naroda i crkve„, rekao je Uzinić, koji je izrazio zadovoljstvo učešćem na skupu u Trebinju.

Uzinić je istakao da je u radu na uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa lakše vjerskim poglavarima, nego političarima.

Biskup smatra da je neophodna sekularizacija, da bi se „oslobodili od stiska jedni drugih, jer u takvom društvu prestaje uticaj crkve na društveno-politički život ali i društva i politike na crkvu„.

On je ocijenio da je u proteklom periodu puno veći uticaj imalo društvo i politika na crkvu, nego obrnuto, i da su se „zbog toga i događale stvari koje su se događale“.

Mislim da danas moramo postaviti stvari tako da svi znaju svoje kompetencije, da se međusobno poštujemo i da zajednički služimo savremenom čovjeku„, poručio je Uzinić.