U trebinjskoj bolnici za četiri prva dana Nove godine nije rođena nijedna beba, što odavno nije bio slučaj, rečeno je Srni na Ginekološko-akušerskom odjeljenju ove zdravstvene ustanove.

 
Načelnik ovog odjeljenja Srđan Lugonja kaže da je neoubičajeno da već četvrti dan nema nijedna rođena beba, te ističe da se ni tokom dana ne očekuju porodi osim ukoliko neka porodilja ne dođe iz drugih gradova Hercegovine.

„Do ovih godina smo, uglavnom, prvu bebu imali odmah iza ponoći Nove godine, tako da nas ova situacija iznenađuje, a i zabrinjava“, kaže Lugonja i dodaje da je svake godine sve manje novorođenčadi.

On je podsjetio da su tokom decembra prošle godine bila svega 23 porođaja, ističući da je to jako malo.

„U prošloj godini rođeno je 355 beba, od kojih je bilo sedam dvojki, dok je u 2014. bilo 382 porođaja“, rekao je Lugonja.

Porodilje su iz Trebinja, Gacka, LJubinja, Bileće i Berkovića.

Zabrinjavajući je podatak da je u Bolnici Trebinje u posljednjih sedam godina izvršeno 277 namjernih prekida trudnoće, među kojima je bilo maloljetnih djevojaka koje su zahtijevale abortus.

Prema ovim pokazateljima, na godišnjem nivou urađeno je 39 prekida trudnoće ili 3,3 na mjesečnom nivou, a starosna dob žena koje traže abortus je između 29. i 39. godine.

Prošle godine u Trebinju je sklopljeno 177 brakova, od kojih mladenci u 148 imaju prebivalište u Trebinju, dok ih je prošle godine bilo 188.

Izvor: Srna, Foto: google.com