Advokati iz Trebinja danas su na pola sata obustavili rad i okupili se ispred Osnovnog suda u ovom gradu gdje su dali podršku kolegama iz Brčko distrikta koji štrajkuju zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti.


Predsjednik Zbora Trebinje Advokatske komore Srpske Jugo Milanović rekao je da na ovaj način žele da podrže kolege u Brčkom, gdje je u toku pokušaj ograničenja ove profesije kao slobodne i nezavisne.

Milanović je napomenuo da je u Ustavu Republike Srpske advokatura shvaćena kao samostalna i nezavisna djelatnost s ciljem pružanja pravne pomoći.

„Ovo se pokušava ograničiti u distriktu Brčko uvođenjem fiskalizacije i ograničavanjem ove djelatnosti od poreskih organa koji mogu da donesu odluku o zabrani obavljanja advokature na određeni rok“, pojasnio je Milanović.

On je istakao da se uvođenjem fiskalizacije u advokatsku djelatnost narušava povjerenje između advokata i klijenata, kao i načelo zaštite profesionalne tajne u odnosu između klijenta i advokata.

„Podrška advokatima iz Brčkog trajaće dok ne budu promijenjeni propisi kojim se ograničava advokatska djelatnost“, rekao je Milanović.

 

 

Izvor: SRNA