Marko Škero je 26-godišnji mladić iz Trebinja koji se po mnogo čemu razlikuje od svojih vršnjaka. Dok većina njih sanja o životu pod svjetlima nekog velegrada, skupim automobilima, najnovijim modelima telefona, ludom provodu po diskotekama i noćnim klubovima, Marko želi da ima svoju farmu krava.

Na selu Desin Selo živi već pet godina. Odmah po završetku škole otišao je u Švedsku u potrazi za svojom korom hljeba. U tuđini se, kako kaže, nije snašao. Jezička barijera, odvojenost od svojih bližnjih i rodne grude, učinili su da se vrati kući nakon samo mjesec dana. Tada počinje njegova borba.

-Nisam želio da živim na ,,grbači“ svojih roditelja i  čekam da mi neko od njih da marku za kafu. To mi je nekako ponižavajuće. Mlad sam, u punoj snazi, zdrav i sjedanje i čekanje da me neko finansira mi izgleda suludo – govori ovaj vrijedni mladić za Hercegovina Promo.

Na selu živi sam. Markov dan počinje rano. Ustaje u 7 sati i ima vremena tek toliko da doručkuje i popije kafu. Već u 7:30 je u štali, muze krave. Kad ih pusti na ispašu, ne sjedi besposlen. Pravi sir, prodaje mlijeko, bere drva za prodaju. Ima i svoj kamion i vrši usluge prevoza. Uveče kad zatvori i pomuze krave, savlada ga umor, pa već oko 9 sati zaspe.

Ponosan je na svoju štalu, jer, kako kaže, napravljena je iz ličnih sredstava i sopstvenim rukama. Gradila se oko tri godine.

-Najviše smo radili ja sa svojim društvom i otac sa svojim društvom. Najveći dio radova smo izveli sopstvenim rukama. Sve vrijeme dok se štala gradila, ja sam brao drva i vozio kamion, jer trebalo je finansirati građevinski materijal i radove. Ali, neka, vrijedilo je – ističe Marko.

Za početak je kupio dvije krave. Od nečega je trebalo početi. Kapacitet njegove štale je 80 grla. Štala ima dva sprata: donji je predviđen za krave, a gornji za sijeno. Na mjestu štale, bila je i stara štala koju nisu željeli da ruše, već su je ostavili da bude dio novog objekta.

To je bila štala mog djeda, koja je od 70-ih godina prazna. Ipak, meni je bilo žao da je srušim, pa smo je ostavili, tako da je ona sada dio moje štale – objašnjava ovaj neobično vrijedan mladić.

Za sada Marko prodaje mlijeko i sir. Ipak, kako kaže, ne planira da se bavi tim dugoročno, već želi da razvije „krava-tele sistem“. Ističe da će uvijek biti mlijeka i sira, ali da ne želi da mu to bude primarno zanimanje, jer, kako kaže, više se može zaraditi prodajom teladi.

-Ljudi koji se primarno bave prodajom mlijeka odmah prodaju telad, koja se mogu kupiti za 500 KM. Kad to tele hraniš dva-tri mjeseca, možeš ga prodati za 1000-1500 KM – objašnjava Marko.

Markove krave svoje prinove očekuju već u aprilu.

Ovaj nasmijani i nadasve vrijedni mladić kaže da dvije krave ne zahtijevaju puno posla i dodaje:

-Do pet krava nije problem, ali preko pet to je već ozbiljan posao i moraš se samo na to bazirati. Kad budem imao, ako Bog da, 10-15 krava, planiram da zaposlim nekoga ko će raditi za platu. Imaće smještaj, zemlju za obradu, šumu za branje drva, televiziju, internet, sve.

Marko je već počeo izgradnju apartmana za čobane. Nada se da će, kad dođe vrijeme za to, naći valjanog pomoćnika.

Mrak je odavno pao, krave su namirene, vrijeme je da se spava. Sutra je novi dan, nove obaveze. Marku želimo svu sreću u daljem radu i nadamo se da ćemo sljedeći put pisati o njegovih barem pedesetak grla krava.

 

I.D. / Hercegovina promo, januar 2018.