Хрватску је у понедјељак захватило невријеме које је блокирало саобраћајнице и у потпуности одсјекло унутрашњост земље од Далмације.

Према извјештају Хрватског ауто-клуба од 15:50 часова, због орканског вјетра и снежних наноса за сва су возила затворени многи путеви.

Затворен је ауто-пут А1 између чворова Свети Рок и Поседарје, Јадранска магистрала (ДЦ8) између Сења и Свете Марије Магдалене, државни пут ДЦ1 између Удбине и Книна, државни пут ДЦ54 Масленица-Затон Обровачки и државни пут ЖЦ5203 Сучевић-Доњи Срб-Бротња. Олујни ветар затворио је многе путеве за аутомобиле.

На Крчком мосту забрањен је саобраћај за аутобусе на спрат, возила с камп-приколицама и мотоцикле, а на ауто-путу А7 између чворова Драга и Шмрика и на дионици Јадранске магистрале (ДЦ8) између Бакра и Новог Винодолског додатно још и за доставна возила и возила с наткривеним теретним простором, јавља загребачки „Јутарњи лист“.

Путеви су мокри и клизави у већем дијелу земље, снијег повремено пада у Горском котару и Лици, а због ниских температура могућа је поледица. Возаче ХАК упозорава да прилагоде брзину и начин вожње условима на путевима и да на пут не крећу без зимске опреме.

Због снежне вијавице за сав саобраћај затворена је ДЦ218 Добросело-Мазин-Брувно.

У прекиду су и бројне трајектне и катамаранске линије.

Најновија прогноза хрватског Државног хидрометеоролошког завода најављује умјерено до претежно облачно вријеме до краја дана. У Горском котару и Лици повремено снијег, на Јадрану киша, али је снијег могућ и уз обалу и понегдје на острвима. Снијега ће бити и у источним и средишњим крајевима. Дуваће умјерен и јак вјетар, на Јадрану јака, на ударе олујна, подно Велебита и орканска бура. Највиша дневна температура између -3 и 2, на Јадрану од 4 до 9 °Ц.

У уторак се вријеме неће смирити, биће и даље претежно облачно, повремено са снијегом, на Јадрану с кишом и снијегом. ДХМЗ је путем метео-аларма објавио низ упозорења за цијелу државу. У уторак је у појединим дијеловима Хрватске на снази црвени метео-аларм, који упућује на изузетно опасне временске услове.

 

Извор: Агенције