Toplina i radost Božića zagrijala je srca vjernika koji su se uprkos hladnom vremenu večeras okupili u porti  Crkve Vaznesenja Gospodnjeg da prisustvuju osvještanju i nalaganju badnjaka.

Prije bogosluženja na Gradskom trgu organizovan je tradicionalni doček badnjaka iz nevesinjskih sela. Svečana litija prošla je glavnom gradskom ulicom i zaustavila se kod Sabornog hrama.

Okupljenim vjernicima božićne praznike čestitali su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i načelnik opštine Milenko Avdalović.

Vladika Grigorije poručio je vjernicima da otvore svoja srca za Hrista. – Ako je Hristos u našim srcima onda je tu i život, spasenje, radost, mir i ljubav – nagalasio je Grigorije. Za Nevesinje je rekao da je božanski grad u kojem žive nabolji ljudi u Hercegovini.

Načelnik opštine Milenko Avdalović poželio je sugrađanima radost, sreću i zdravlje pozivajući ih na ljubav i praštanje. Poručio im je da praznik provedu svojim porodicama njegujući najveće hrišćanske vrline.

Narodno veselje nastavljeno je uz posluženje i zvuke narodnog melosa. Priređen je i vatromet.

Božićna liturgija u Sabornom hramu biće služena u 4 časa.
Po tradiciji, nakon molitve i pričešća, pravoslavni vjernici uputiće se svojim kućama gdje će uz bogatu trpezu dočekali polaznika, koji po opštem vjerovanju donosi radost i sreću u domove.

Badnje vece 2

Badnje vece 9

Badnje vece 3

 

Badnje vece 4

Badnje vece 5

Badnje vece 13

Izvor: Radio Nevesinje