Iako smo nedavno bili svjedoci nešto manjih cijena goriva u BiH, u odnosu na raniji period, taj trend se očekivano nije mnogo zadržao, pa smo ponovo svjedoci novih poskupljenja goriva na pumpama u BiH. Cijene su se lagano počele vraćati prema onima na koje smo bili naviknuti tokom posljednjih nekoliko godina.

 

 

Talas gotovo neprimjetnih poskupljenja, u iznosu od po nekoliko feninga, skoro svake sedmice zapljuskuje benzinske pumpe u BiH, tako da je, cijena goriva premašila dvije marke na velikom broju prodajnih mjesta u Republici Srpskoj.

Svega nekoliko mjeseci ranije litar dizela, mogao se kupiti za 1,70, a danas ste morali da izdvojite između 1,94 i i 2,09 feninga za litar ovog energenta.

Cijena je porasla i za sve vrste benzina, tako da sada koštaju od 1,94, do čak 2,15.

Dakle, oni koji su zimus do „čepa“ punili rezervoar kapaciteta 55 litara, plaćali su oko 93 marke, a sada ista količina, u najboljem slučaju, košta oko 107 KM.

Iz Privredne komore Republike Srpske, potvrdili su da je u gotovo svakoj sedmici iza nas dolazilo do blagog povećanja cijena goriva.

Kada je riječ o FBiH, cijene ne benzinskim pumpama već odavno premašile su dvije marke po litru goriva. Trenutno dizel i benzin koštaju oko 2,10 KM, što zavisi od prodajnog mjesta, potvrdili su za BN TV iz Federalnog ministarstva trgovine.

A da je ovo poskupljenje po principu efekta kuvane zabe, kako bi se postepeno malo po malo, podigle cijene, da bismo se lakše navikli, pokazuju potrošači koji nisu ni primjetili rast na cjenovnicima benzinskih pumpi.

Već odavno traju neupčetljiva poskupljanja goriva i nanose glavobolju potrošačima. Ipak, ako nam je za utjehu, kada je u pitanju sedmica ispred nas, oscilacije ne bi trebalo da se dogode, uvjeravaju distributeri, kažu u Privrednoj komori Srpske.

I dok neko očigledno zbraja profit na osnovu blagog i na oko neprimjetnog povećanja cijene goriva, vlasnici vozila u BiH na udaru su sve veće krize. Tome ide u prilog i primjer da su građani sve više prinuđeni da sipaju gorivo za 5 ili 8 maraka.

Primjetno je i to da se na benzinskim pumpama gotovo i ne može vidjeti veća kolona vozila.

Izvor:rtvbn.com