Поскупљења од по неколико фенинга скоро сваке недјеље запљускују трговачке центре БиХ, а тихи раст цијена довео је до тога да је мјесечна потрошња једног домаћинства са 800 КМ, колико је за потрошачку корпу издвајано прије четири године, досегла своту од скоро 2.000 марака.

Предсједник Удружења за унапређење квалитета живљења „Футура“ из Мостара Марин Баго рекао је да је, према подацима Завода за статистику БиХ, потрошачка корпа у прошлој години износила 1.850 КМ.

Али, наводи да је она сада знатно већа и да се креће око пар хиљада марака.

„Кључни је проблем што је минимална потрошачка корпа до сада износила 1.850  КМ, док просјечна плата годинама остаје око 800 КМ. Дакле, двије просјечне плате не могу покрити минималан износ потрошачке корпе. Овакве ситуације нема нигдје у регији, али ни у Европи“, каже Баго.

Да су цијене високе за наш стандард, кажу и продавачи и трговци. Наводе и да куповна моћ становништва никад није била слабија и да је све учесталија продаја робе на комад.

„Купују пар јаја, двије до три воћке и до неколико кромпира или мркви“, рекао је за „Аваз“ један неименовани трговац.

Баго истиче да је овакво стање неодрживо.

„Оно што додатно не иде наруку потрошачима је и што су цијене порасле, а пакирања су мања. Сада на полицама имамо сол, рижу, брашно или шећер који се пакирају у 800 или 900 грама. Када анализирате било који производ, доћи ћете до закључка да је на дјелу пузајући раст цијена, да скоро сваких мјесец до два неки производ поскупи“, рекао је Баго.

Извор: Глас Српске