Termoelektrana /TE/ Gacko isključena je sa mreže zbog začepljenja donjeg dijela ložišta kotla, potvrdio je Srni izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoje TE Gacko Borivoje Vujičić.

 

 

Vujičić je rekao da se ovo dogodilo zbog korišćenja uglja sa velikim procentom vlažnosti i glinene strukture nesagorivih materija.

Prema njegovim riječima, zbog toga je bilo neophodno koristititi dodatno gorivo mazut za podršku vatre, što je doprinijelo da snaga na pragu TE bude niska, dok je u procesu sagorijevanja dolazilo do ukrupnjavanja šljake koja je začepila kanal za njen odvod iz kotla.

„Zbog dvije trećine začepljenog kotla i nakupljenog materijala u donjem dijelu ložišta bili smo prinuđeni da zaustavimo blok da ne bismo izazvali veću havariju na kotlovskom postrojenju“, istakao je Vujičić.

Termoelektrana Gacko isključena je sa mreže sinoć u 17.00 časova, a Vujičić kaže da će za sanaciju biti potrebno 60 časova zastoja bloka.

Termolektrana Gacko bila je prije nekoliko mjeseci u zastoju zbog istog razloga. Vujičić ističe da je prečišćavanje uglja rješenje za ove probleme koji se ponavljaju, što je planirano u narednom periodu.

Izvor: Srna