Proteklog vikenda od 07.-09. 06. 2019 na Olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu  održano je Ljetno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju za sve uzrasne kategorije.

Prvenstvo je održano u tri dana u šest dijelova. U toku svakog prvenstvenog dana u prijepodnevnom dijelu takmičenja održavale su se kvalifikacione trke u kojima su se plivači borili za ulazak u tri poslijepodnevna finala.

U prijepodnevnom dijelu takmičenja odličja su dobijali samo takmičari u kategoriji mlađih pionira, odnosno djevojčice do 10 godina i dječaci do 12 godina,a naravno  odličja su se u poslijepodnevnim finalima dijelila za ostale starosne kategorije. U poslijepodnevnom dijelu takmičenje je počinjalo od 17.00 časova gde su se plivale tri finalne trke, po disciplini, i dijelila odličja u ostale četri starosne kategorije.

Na prvenstvu u Sarajevu učestvovalo je 290 plivača iz 22 kluba sa prostora cijele BiH.

Klub Vodenih Sportova „Leotar“ na popularnoj „Otoci“ je predstavljalo četri plivača, Helena Lakić (2005), Teodora Kraljević (2005), Jovan Vukoje (2005) i Uroš Kundačina (2000).

Plivajući na prvenstvu BiH plivači KVS „Leotar“ ostvarili su zapažene rezultate. Od članova KVS „Leotar“ na ovogodišnjem ljetnjem prvenstvu BiH najuspješnije je bila Teodora Kraljević.

Teodora je osvojila bronzanu medalju na 1500m slobodno u kadetskoj kategoriji. Helena, Uroš i Jovan iako nisu na ovome prvenstvu uspjeli doći do pobjedničkog postolja, ostvarili su odličan nastup plivajući u finalima svojih disciplina.

Heleni je u finalu 50m leđno bila na domak osvajanja medalje ali je u samom finišu trke „izgubila“ postolje.

  • Mi se nalazimo u sezoni gde treniramo u 25m bazenu i svakako da nas raduju rezultati koje su naši plivači postigli na državnom prvenstvu u Sarajevu na 50m bazenu. Nedostatak treninga u 50m bazenu pogotovo se mogao vidjeti u finalnoj trci Helene Lakić na 50m leđno, gde je u zadnjim metrima „ispustila“ bronzanu medalju, za to je jedan od velikih razloga bilo nedovoljna adaptiranost na 50m bazen. Termin prvenstva je stvarno, za nas, nepovoljan i u narednim sezonama pokušaćemo PSBiH sugerisati da se ljetnje prvenstvo prebaci makar, u jul mjesec   – ističe Veljko Piljević, trener KVS „Leotar“.

 

 

HP, jun 2019.