Угаљ који тренутно троши Термоелектрана „Гацко“ је са површинске зоне и слабијег је квалитета због чега није постигнута очекивана производња, али ће бити надокнађено сљедећих мјесеци када буде кориштен угаљ из дубинске зоне, рекао је директор Рудника и Термоелектране „Гацко“ Милинко Милидраг.

 

Он истиче да је до сада произведено 97 одсто електричне енергије, те изразио очекивање да ће комплетан електроенергетски биланс од 1.600 гигават-часова бити чак и премашен.

Милидраг је подсјетио да је направљен главни рударски пројекат који је показао да до одређеног дијела има око 78 милиона тона угља.

„Имамо површинску и дубинску зону. Пројекат је показао да се експлоатација треба радити комбиновано, да би електрана била рентабилна. Тренутно се експлоатација ради на површинској зони гдје ћемо од милион метара кубних откривке добити два милиона тона угља“, каже Милидраг и напомиње да у дубинској зони чека још 600.000 тона угља.

Када је ријеч о обезбјеђивању угља, Милидраг каже да Термоелектрана улази у један миран и стабилан период.

Према његовим ријечима, ради лакшег рада у руднику набављене су и нове машине у које је из властитих средстава уложено око 16 милиона марака, а у току је набавка електро-опреме за одбрану копа од воде, вриједности од око милион марака.

Подсјећајући да је постојећа механизација застарјела и да јој је радни вијек истекао, Милидраг каже да су из тог разлога набављена четири велика дампера носивости 130 тона, вриједности око 8,5 милиона марака, те три багера која служе за копање угља и откопавање јаловине у руднику.

Носивост кашике једног багера је 14 метара кубних, а вриједност му је 3,5 милиона марака, док су кашике два мала багера по пет метара кубних укупне вриједности око четири милиона КМ.

„Све машине су пуштене у погон и већ показују резултате“, каже Милидраг и додаје да располажу једним бројем квалитетних радника који раде на овим машинама, али да то није довољно, па ће у наредном периоду настојати да запосле нове и да их едукују за ове послове.

Извор: Независне новине