Термоелектрана Гацко произвела је у јануару 142 гигават часова електричне енергије и остварила планирану мјесечну производњу, а њен стабилан рад допринио је да постоји што мање потребе за куповање електричне енергије на тржишту, преноси Срна изјаву извршног директора за производњу електричне енергије и развој ТЕ Боривоја Вујичића.

Вујичић је навео да је ТЕ Гацко на мрежи без прекида 62 дана и истакао да је у претходних мјесец дана рад овог производног гиганта пратила веома ниска температура и отежан процес обезбјеђивања напојне воде, отпреме шљаке и пепела, као и узимања угља са депоније ТЕ.

„Захваљујући пожртвованом ангажовању радног особља у одржавању и експлоатацији, процес производње је одржан и план производње електричне енергије остварен је прије времена“, каже Вујичић.

Имајући у виду да је хидрологија лоша и да је рад ТЕ Угљевик пратило неколико непланских испада са мреже, Вујичић је нагласио да је рад ТЕ Гацко значајно допринио процесу обезбјеђивања електричне енергије.

„На овај начин је потврђена оправданост инвестирања у овај енергетски објекат у претходне три године“, рекао је Вујичић и додао да је рад ТЕ стабилан и да се производња одвија без проблема.

Он каже да ТЕ користи расположиви угаљ /гатачки лигнит/ са много већом количином шљаке и пепела од планираног, што знатно оптерећује системе за њихову отпрему и процес сагоријевања у самом котлу.

„И поред свих недостатака, рад ТЕ Гацко је стабилан и нема техничких недостатака у процесу производње. На депонији ТЕ налази се 70.000 тона угља и у складиштима 560 тона мазута“, навео је Вујичић.

Он је рекао да је план да ТЕ Гацко у овој години произведе 1.560 гигават-часова електричне енергије и додао да су у току припреме за редовни годишњи ремонт термоелектране који је планиран за 18. март, а који ће трајати 40 дана.

 

Извор: Срна