Svjedoci smo da mnoge žene koje nikada nisu na dijeti izgledaju vitko i njegovano. Tajna je u pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, koja ne mora da se ogleda u provođenju dana u teretani, nego jednostavno u kretanju, laganom, svakodnevnom.

Otkrivamo na koji način Francuskinje, koje važe za neke od najatraktivnijih žene svijeta, održavaju liniju.

Umjerenost

Stil života Francuskinja uključuje potpuno uživanje u hrani i svakom zalogaju. Francuskinje nikada ne jedu s nogu i uvijek nađu vremena za jelo. Ne odriču se bijelih ugljenih hidrata kao što su hljeb i tjestenina  njihova je tajna da ih jedu u malim količinama jer bijeli hljeb i tjestenina kvare vitku liniju kada se konzumiraju u velikim količinama. Dakle, Francuskinje vole lagane i male porcije hrane.

Isto vrijedi i za masnu hranu, odnosno masno meso koje Francuskinje obožavaju, ali jedu ga jednom ili dvaput sedmično.

U vinu, koje dokazano pomaže kod mršavljenja, uživaju na dnevnoj bazi.

Male porcije

Naručite li u Francuskoj sendvič sa šunkom, mogli biste se iznenaditi kada vidite da u sendviču imate samo jednu tanku šnitu šunke, nekoliko komada paradajza i senf. I tu leži još jedna tajna vitkosti Francuskinja  male porcije. I kada su u gostima, one neće uzeti više od jednog peciva ili kolača u kojem će neko vrijeme uživati uz kafu, a ne ga pojesti odjednom.

Francuskinje za doručak obično jedu pecivo, jogurt i žitne pahuljice. Kroasani su povremena poslastica i uglavnom se poslužuju gostima. Grickalice najviše jedu djeca poslije škole, dok se odrasli drže tri obroka dnevno.

 

Puno jogurta

Kada osjete glad, Francuskinje će posegnuti za jogurtom. Ovaj mliječni proizvod njihov je veliki saveznik u održavanju vitke linije.

Većina Francuskinja pojede jedan ili dva jogurta dnevno, najčešće za doručak, naročito ako su veče prije pojele više nego inače. Na taj način kontrolišu ravnotežu broja kalorija koje dnevno unesu.

Tri obroka

Francuskinje se ne odriču tradicije kada je riječ o tri obroka dnevno i obično ne jedu ništa između tih obroka.

Žene u Francuskoj smatraju da je normalno osjećati glad između tih obroka i zbog toga neće posegnuti za hranom.

Tako se u Francuskoj u periodu između doručka, ručka i večere mogu vidjeti poluprazni restorani brze hrane, što znači da se kultura tri obroka na dan održala.

Voće za desert

Francuskinje vole peciva i kolače, ali takve poslastice jedu samo u posebnim prilikama. Svakodnevno za desert biraju voće, a francuski stil života podrazumijeva redovne odlaske na tržnicu po nabavku svježeg voća i povrća.