Stihovi pjesama nisu uvijek onakvi kakvim ih doživljavamo na prvo slušanje.

Brojne pjesme su napisane kao da pjevaju o ljubavi i raznim životnim nedaćama, ali „iza kulisa“ se kriju tekstovi koji nose tajanstvene poruke, priče, mračne tajne, pa i dirljive životne ispovjesti poznatih imena.

Indeksi su zasigurno bili jedna od najpopularnih muzičkih grupa na teritoriji bivše Jugoslavije u prošlom vijeku, koja i dan danas uživa popularnost među sljedbenicima rok muzike. Grupa je je postojala od 1965. godine pa sve do 2001. godine, kada je Davorin Popovič, frontmen Indeksa, preminuo.

Njihove balade mogu se čuti na svakom koraku, a jedna od njih postala je gotovo kao njihova lična karta – „Bacila je sve niz rijeku“.

Ova vanvremenska balada građena je kao mozaik, kojoj je svaki od njenih stvaraoca dao dio sebe.

Stvaranje ove pjesme započinje Fadil Redžić, basista Indeksa koji piše muziku u trenutku dok boravi u Sovjetskom Savezu, na turneji sa drugim bendom.

„Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, onda me uhvatila tuga pa sam zasvirao na gitari i odsvirao to. Onda sam dao Kemi i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidelo u prvi mah, taj tekst, usred bašče… ali posle mi je odgovarala, izuzetan tekst“ navodi Fadil.

Same riječi pjesme govore o dvije velike ljubavi. Kemal Monteno, kome je bio povjeren tekst ove pjesme, je u to vrijeme bio zaljubljen u izvesnu djevojku iz Čapljine.

„Šta ću, zaljubio se… Pođem ja u Čapljinu nju potražiti, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negde sresti, ništa ne znam, ni gde živi, ma ništa… I idem tako po onoj Čapljini, leto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje – cveće. Prodaje cveće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je ‘stajala je usred bašte ko najljepši cvijet'“.

Setniji dio ove balade opisuje ljubav i tragičnu sudbinu legendarnog pjevača Davorina Popovića.

Naime, on je bio u velikoj ljubavi sa nepoznatom djevojkom iz Sarajeva. Njihova ljubavna veza jeste bila ozbiljna, ali djevojka nije bila spremna za brak. Ostala je u drugom stanju, a nisu planirali dijete, pisali su hrvatski mediji u to vrijeme. Par je odlučio da se vjenča, ali uoči vjenčanja, djevojka je abortirala i zauvijek napustila Davorina.

Uvjerite se i sami

Nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet 

Bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet 

A noćas ako sluša nek čuje bol 

U pjesmi koju pjevam njoj, samo njoj 

Zauvijek neka nosi na srcu znak 

Život je jedan ona bacila.“

Nekoliko godina kasnije, na koncertu u Švedskoj, Davorinu se učinilo da je vidi u publici zbog čega je sišao sa bine, ali je, nažalost, nije pronašao.

O istinitosti ovih reči svjedoči i Kemal Monteno.

„Uvek govorim istinu, sve priče u mojim pesmama su istinite. Koje god pesme da se setite, sve su to prave priče. Na primer, pesma “Bacila je sve niz reku” je istinita priča. Nija baš sasvim moja priča, dve su priče spojene u toj pesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dečačkih dana.“

Pjesma se može čuti i u kultnom filmu „Lepa sela, lepo gore“, a vi se još jednom podsjetite ove vanvremenske numere.

 

 

Izvor: ddl.rs