Свечаном сједницом Скупштине града сутра ће бити обиљежен Дан ослобођења Требиња у Првом свјетском рату, преноси Срна.

Требиње је 13. новембра 1918. године ослободио Трећи батаљон 14. пјешадијског пука Тимочке дивизије, чиме је окончана аустроугарска окупација ових простора.

hp-media-group-logoНакон свечане сједнице, делегације Градске управе и Скупштине града положиће цвијеће на требињска спомен-обиљежја жртвама и борцима за слободу свих ослободилачких ратова.

Свечана сједница почиње у 11.00 часова.

Поводом обиљежавања 13. новембра, Дана ослобођења Требиња у Првом свјетском рату, у Музеју Херцеговине отворена је изложба фотографија „Добојски логор – култура сјећања 1915-2015“.

Виши кустос и историчар Музеја у Добоју Милка Ћосић подсјетила је да је изложба урађена у оквиру обиљежавања 100 година од добојског логора смрти у коме су страдали Срби.

Она је истакла да је у 20. вијеку српски народ масовно страдао, те да је врло важно да се његује култура сјећања.

„Ако се не води рачуна о томе, врло лако може да се деси да се понови историја и то у горим и страшнијим облицима“, рекла је Ћосићева и подсјетила да су први логораши стигли у Добој 27. децембра 1915. године, те да их је кроз овај логор за двије године прошло 45.791.

Према ријечима Зорана Мијановића, вишег кустоса Музеја Херцеговине, заробљеници су довођени са граничног подручја источне Херцеговине и Подриња са Србијом и Црног Гором, како би се на тај начин прекинула веза између Срба са двије стране ријеке Дрине.

Изложбу су приредили Музеј у Добоју и добојско архијерејско намјесништво у сарадњи са средњошколцима са подручја овог града.

 

Извор: Срна