Sinoć je u Kulturnom centru Trebinje održana svečana akademija ,,Stanite galije carske“ kojom je završeno obilježavanje 100 godina od oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je uručio najviše priznanje grada predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću – počasni građanin grada Trebinja, koje je u njegovo ime primio generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

-Ako te priznaju u Hercegovini, priznali su te u celom srpstvu, rekao je Selaković u svom obraćanju okupljenima u Kulturnom centru.

Građanima Trebinja je prenio i ličnu poruku predsjednika Srbije, koji je poručio da Srbija počinje da jača ekonomski, kulturno, prosvjetno, vojno i na spoljnopolitičkom planu i da taj svoj napredak želi da podijeli sa Republikom Srpskom.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je naveo da je ovo priznanje najmanje čime Trebinje može da se oduži predsjedniku Srbije, s obzirom na brojne projekte koji su zahvaljujući njemu počeli da se realizuju Trebinju.

U ime Vlade Republike Srpske Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu Trebinjcima je čestitao ministar rada i boračko-invalidskih pitanja Milenko Savanović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su hor “Jedinstvo” iz Banjaluke, dramski umjetnici Lepomir Ivković, Vesna Paštrović, Vico Dardić i Boško Puletić iz Beograda, prvak Opere Narodnog pozorišta iz Beograda Dragutin Matić, solista Marija Ninković, pijanista Bobo Vučur i pjevačka grupa “Nagorkinje” Trebinje.
I.D. / HP, novembar 2018.; Foto: Grad Trebinje