Велики број Невесињаца окупио се на Бадње вече у порти храма Вознесења Господњег  гдје је обављено освјештање и налагање бадњака.

Вечерњу литургију служили су мјесни свештеници, а након тога је сабране вјернике благословио епископ захумско-херцеговачки Григорије. Светковина која симболизује заједништво, љубав и слогу и најављује долазак најрадоснијег хришћанског празника протекла је у лијепој атмосфери и по пријатном  времену за ово доба године, преноси портал Радио Невесиња.

Владика Григорије пожелио је Невесињцима срећно и благословено Бадње вече, поручивши им да отворе своја срца.

– Хвала вам што се окупљени око светог храма и бадњака гријете љубављу Божијом у сред јуначког и страдалног Невесиња – рекао је Григорије. Поручио је вјерницима да пазе и слушају једни друге, да чине добра дјела и чувају се тешких ријечи.

Честитку свештенству СПЦ и окупљеним грађанима упутио је и начелник општине Миленко Авдаловић.

– Дај Боже да сјај бадњака и Бадње вечери обасја невесињске породице и да дан Христовог рођења дође на здравље, радост и срећу, на помирење и хришћанску солидарност и милосрђе – поручио је Авдаловић.

badnje 18

Прије богослужења на Градском тргу је организован традиционалан дочек бадњака из  невесињских села. Свечана литија прошла је градским улицама и зауставила се у порти Саборног храма гдје је обављено налагање бадњака. Народно весеље настављено је уз послужење и звуке народног мелоса. Приређен је и ватромет.

Божићна литургија у Храму вознесења Господњег у Невесињу почеће у 4 часа. По традицији, након молитве и причешћа, православни вјерници упутиће се кућама гдје ће уз богату трпезу дочекати полазника, који по општем вјеровању доноси радост и срећу у домове.

BV 4

BV 2

BV 3

BV 8

badnje 13