Veliki broj Nevesinjaca okupio se na Badnje veče u porti hrama Voznesenja Gospodnjeg  gdje je obavljeno osvještanje i nalaganje badnjaka.

Večernju liturgiju služili su mjesni sveštenici, a nakon toga je sabrane vjernike blagoslovio episkop zahumsko-hercegovački Grigorije. Svetkovina koja simbolizuje zajedništvo, ljubav i slogu i najavljuje dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika protekla je u lijepoj atmosferi i po prijatnom  vremenu za ovo doba godine, prenosi portal Radio Nevesinja.

Vladika Grigorije poželio je Nevesinjcima srećno i blagosloveno Badnje veče, poručivši im da otvore svoja srca.

– Hvala vam što se okupljeni oko svetog hrama i badnjaka grijete ljubavlju Božijom u sred junačkog i stradalnog Nevesinja – rekao je Grigorije. Poručio je vjernicima da paze i slušaju jedni druge, da čine dobra djela i čuvaju se teških riječi.

Čestitku sveštenstvu SPC i okupljenim građanima uputio je i načelnik opštine Milenko Avdalović.

– Daj Bože da sjaj badnjaka i Badnje večeri obasja nevesinjske porodice i da dan Hristovog rođenja dođe na zdravlje, radost i sreću, na pomirenje i hrišćansku solidarnost i milosrđe – poručio je Avdalović.

badnje 18

Prije bogosluženja na Gradskom trgu je organizovan tradicionalan doček badnjaka iz  nevesinjskih sela. Svečana litija prošla je gradskim ulicama i zaustavila se u porti Sabornog hrama gdje je obavljeno nalaganje badnjaka. Narodno veselje nastavljeno je uz posluženje i zvuke narodnog melosa. Priređen je i vatromet.

Božićna liturgija u Hramu voznesenja Gospodnjeg u Nevesinju počeće u 4 časa. Po tradiciji, nakon molitve i pričešća, pravoslavni vjernici uputiće se kućama gdje će uz bogatu trpezu dočekati polaznika, koji po opštem vjerovanju donosi radost i sreću u domove.

BV 4

BV 2

BV 3

BV 8

badnje 13