2016 Rio Olympics - Opening ceremony - Maracana - Rio de Janeiro, Brazil - 05/08/2016. A general view during the opening ceremony. REUTERS/Ruben Sprich FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
Од данас до 21. августа 10.500 спортиста из 206 земаља (плус репрезентација избеглица) на 37 спортских борилишта. – Заставу Србије носила олимпијска вицешампионка Ивана Анђушић Максимовић

Рио – На најчувенијем стадиону на свету „Маракани“, пред око 80.000 гледалаца, свечано су отворене 31. летње олимпијске игре, прве на тлу Јужне Америке. Може да се каже да је овај континент дуже од века чекао своју шансу, ако се има у виду да су Прве игре модерног доба одржане још 1896. године у Атини.

Игре је свечано отворио привремени председник Бразила Мишел Темер који је улогу лидера преузео од суспендоване председнице Дилме Русеф која је у знак протеста одбила да присуствује овом историјском чину за своју земљу. Извесно је ће Игре бити само „примирје“ у јеку политичких обрачуна и најдубље рецесије и да Бразил врло брзо чекају нова превирања.

Отварање је понудило другачију слику највеће и најмногољудније земље Јужне Америке (око 200 милиона становника). Иза спектакла у којем је учествовало 4.800 људи на сцени, скромнијег од оног који су приказали Пекинг 2008. и Лондон 2012, стоји чувени бразилски редитељ Фернандо Меирељес.

У главним улогама били су Бразилци који су стекли светску славу, попут манекенке Жизеле Бундешен, певача Каетана Велоса и Жилберта Жила, Елзе Соарес, али и неке локалне звезде као што је тинејџерска реп певачица Ем-Си Софија. Могло би да се каже да је ово била свечаност са укусом карневала, за шта су се побринули плесачи из 12 школа самбе.

„Атина 2004. године била је класика, Пекинг 2008. био је гламурозан и силан, Лондон 2012. био је паметан, а ми – ми смо били кул“, казао је Миераљес за церемонију отварања 31. летњих игара која је била неколико пута јевтинија од Лондона (36 милиона евра) а колико тачно је коштала још се не зна јер организатори нису саопштили.

Заставу Србије на свечаном отварању носила је олимпијска вицешампионка у стрељаштву Ивана Анђушић Максимовић која већ данас излази на борилиште.

Већина наших спортиста (укупно нас у Рију представља 104 олимпијца) нашло се терену „Маракане“, а неколицина је остала у Олимпијском селу, јер због распореда такмичења нису могли да се умарају (свечаност је трајала три сата, али са одласком и повратком неки су изгубили и дуже од пет часова).

Teniseri oi

Србија је једна од 206 земаља учесница а први пут у историји највеће смотре спорта појавиће се и репрезентација избеглица. Пријављено је укупно 10.500 спортиста који ће се у наредних 16 дана (6-21. август) такмичити на 37 борилишта.

Пренос церемоније отварања пратило је три милијарде људи преко телевизије. Разни тимови стручњака провели су 400.000 сати припремајући ову свечаност.

Извор: Почитика