Trebinje je u posljednjih godinu i po dana doživjelo veliki preobražaj koji je značajan, ne samo za ovaj grad i njegove stanovnike, već i za cijelu Hercegovinu i Republiku Srpsku, poručio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.


Na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine grada povodom krsne slave Trebinja i njegovog Sabornog hrama – Svetog Preobraženja Gospodnjeg, Petrović je istakao da je ova gradska vlast osmislila 31 program pomoći porodici i 52 konkretne investicije, koje su realizovane ili čija je realizacija u toku.

„Procijenili smo da samo radom možemo da napravimo bolje rezultate i da nas samo rad može održati, jer će na osnovu njega ostati djela kao zavještanje budućim generacijama“, rekao je Petrović.

Petrović je istakao da je najvažnije u proteklom periodu što je urađeno bilo da je data šansa onima koji hoće da rade, navodeći da su svi socijalni programi doneseni s ciljem stabilizacije porodice, što će doprinijeti da i djeca odrastaju u zdravoj sredini.

On je naveo da je gradska vlast, svojim programima obuhvatila sve porodice slabog imovinskog stanja i one koje nisu imale redovne prihode, dodajući da se programi realizuju prema utvrđenim kriterijumima, a ne po tome ko je kome bliži i draži. Petrović ističe i da investitori rado dolaze u ovaj grad.

Gradonačelnik Trebinja je naglasio da je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji uskoro preuzima mjesto episkopa u NJemačkoj, značajno doprinio razvoju Trebinja i Hercegovine, te poručio da Crkva treba da bude saborno mjesto.

On je napomenuo da mu je vladika Grigorije na Petrovdan zavještao dvije stvari – da sačuvaju Crkvu i narod, te djecu kojoj treba stvoriti čvrste temelje za njihovu srećniju budućnost.

„Drago nam je što smo uspjeli da u ovom gradu postignemo mir i jedinstvo i nadam se da će i druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj slijediti naš primjer“, rekao je Petrović i dodao da samo jedinstvo i sloga mogu da doprinesu daljem razvoju i prosperitetu Trebinja.

Na svečanoj sjednici, među mnogobrojnim gostima, bili su i vladika Grigorije, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, trebinjski katolički sveštenik Ivo Šutalo, te brojne delegacije gradova iz Republike Srpske i regiona.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je na svečanoj sjednici Skupštine grada Trebinja, povodom krsne slave ovog grada i Sabornog hrama, da se Trebinje u posljednje vrijeme veoma pozitivno preobrazilo, ali da ne vidi kraja koliko ono može da raste i da se razvija u budućnosti.

Vladika Grigorije je rekao da je Trebinje grad u kome je proveo više od pola svog dosadašnjeg života, navodeći da veliki pjesnik Jovan Dučić nikada nije živio u Trebinju, ali da je čitav svoj život živio za ovaj grad.

„I ja tako mislim da ostatak života neću dugo živjeti u Trebinju, ali ću živjeti za ovaj grad. I mjesto koje sam izabrao da budem u Njemačkoj – Dizeldorf, mnogo liči na Trebinje, ima rijeku, stari grad, kulturu, tradiciju, istoriju i pjesnika Hajnriha Hajnea, kao što Trebinje ima svog Dučića“, istakao je vladika Grigorije.

On je naglasio da su najveće zlo upravo podjele. Vladika je dodao da mu je iz tog razloga posebno drago što gradonačelnik Trebinja Luka Petrović poziva na jedinstvo.

„Jedinstvo ne podrazumijeva da nema razlika među nama, ni dijaloga koji je oštar i iskren. Jedinstvo podrazumijeva ljubav koja je iznad svega toga i suštinski respekt, ono na čemu smo posljednjih godina naročito radili, shvativši sve naše greške i padove“, rekao je vladika.

Vladika Grigorije je istakao da se na svakom koraku vidi da je došlo do preobražaja Trebinja, ali da, iz iskustva i istorije svijeta, svi treba da znaju da preobražaju nema kraja.

„Svako zastajanje i uživanje u onome u čemu smo i dokle smo stigli bilo bi opasno i moglo bi da se pretvori u propadanje. Zato je važno da se preobražavamo iz dana u dan, iz koraka u korak, iz susreta u susret“, zaključio je vladika Grigorije.

 

Izvor: Srna