Sve je više turističkih agencija i tur-operatera iz regiona bivše Jugoslavije, ali i Grčke, Turske, Koreje i drugih zemalja koje su prepoznale Trebinje kao interesantnu destinaciju za korisnike svojih usluga.

Trebinje permanentno, iz godine u godinu, bilježi značajan rast broja turističkih dolazaka i noćenja, a sve je vidljivije da turističke sezone više ne traje tri ljetna mjeseca, već da se značajni turistički dolasci evidentiraju sa prvim sunčanim danima aprila.

U Trebinju je u protekloj godini zabilježeno oko 70.000 registrovanih noćenja, što je rast od preko 30% u odnosu na godinu prije, a ambiciozni planovi u Turističkoj organizaciji grada su postavljeni su i za ovu godinu. Uz konstantnu promociju, koja se ogleda kako sajamskim prezentacijama u okruženju, tako i stalnim aktivnim radom odgovornih u TO Trebinje, u ovom gradu je i sve više realnih turističkih sadržaja. Hotelska infrastruktura sve više jača, a uz veliki broj novoizgrađenih zdanja mnogo više se posvećuje pažnje i kvalitetu usluge koja se gostu nudi. Od nedavno je dostupan i prvi hotelski kompleks sa uslugom spa centra, a drugi i treći sličan sadržaj veoma brzo će biti u funkciji.

Projektovani izgled sportsko-rekreativnog centra u Gradu sunca

Poseban zamajac razvoju turizma daje užurbana dinamika izgradnje projekta „Grada sunca“ na Draženskoj gori. Poslije prošlogodišnjeg dovršetka prve faze ovog projekta i puštanja u rad atraktivnog Aqua park-a, najvećeg u BiH, Dino parka i dovršenog atraktivnog hotela u okviru ovog zdanja, investitor već ovog ljeta najavljuje brojne dodatne sadržaje koji će ovu oazu nadomak Trebinja učiniti višestruko atraktivnijom i interesantnijom.

Najjužniji grad Srpske posjećuje veliki broj turista koji dolaze na dnevne izlete, koja ne uključuju noćenja, najčešće iz primorskih gradova Hrvatske i Crne Gore. Ovim aktivnostima stvara se značajna baza budućih kvalitetnijih dolazaka, jer je evidentno da Trebinje ima mnogo toga da ponudi, pa dnevni izleti često postaju osnova za povratak istih turista.

Grupa inostranih turista u centru Trebinja ovog aprila

I ponuda aranžamana koji Trebinje spajaju sa značajnim turističkim centrima u blizini (Dubrovnik, Boka-kotorska) dodatno unaprijeđuje turističke statistike Trebinja, gdje se značajna cijenovna razlika između ovih sredina (hoteli, gastronomija i drugo) oslikava na značajno povećanje broja dolazaka.

Primjer agencijske ponude, koja uključuje Trebinje kao glavnu destinaciju

Ne treba zanemariti ni mnogobrojne vlasnike nekretnina koji su posljednjih godina postali vlasnici, mahom, stanova u Trebinju i koji provode određene periode godine u ovom gradu, a koji nisu rezidentni stanovnici. Iako nisu standardna turistička kategorija, ova populacija vrijeme provedeno na jugu Hercegovine uglavnom provodi sa izraženom turističkom potrošačkom orjentacijom.

Uz nastavak razvoja i izgradnje privatnih turističkih kapaciteta, započete projekte gradske administracije (nov izgled Gradskog parka, izgradnja zatvorenog bazena), najavljeno bolje saobraćajno povezivanje i planove odgovornih da se Trebinje direktno promoviše i na evropskim sajamskim manifestacijama, jedan od najljepših malih gradova Balkana svakako može da računa na svijetlu budućnost i još veći rast kada su u pitanju ključni turistički parametri.

 

B.S. / Hercegovina Promo, april 2018.