Поврће никад није било приступачније, али све мање жена се одлучује да прави домаћу зимницу, јер ми то одузима много времена.

Пијаца у бањалучком насељу Лазареву, гдје се воће и поврће продаје на велико пред сезону прављења зимнице је – полупразна. Продавци кажу да прође тек по нека старија госпођа са цекером, која одлучи да скува зимницу за своје најближе.

С обзиром на то да је врећа лука три КМ, килограм паприка или патлиџана једну КМ, може се рећи да су цијене и више него повољне. Међутим, повољне цијене нису довољне да би се домаћице одлучиле на прављење зимнице.

Продавци кажу да сваке године продају све мање поврћа на велико, јер је данас много лакше купити ајвар, пинђур или теглу киселих краставаца.

„Нема посла, купују људи килограм или два поврћа, али ријетко ко купује веће количине. Колико видим, сваке године све мање домаћица спрема зимницу, јер је сад све доступно у продавницама, а и немају жене времена да се толико пате око тога. Пуно је то посла“, каже Саво Вујић из Тополе, који се деценијама бави продајом поврћа.

Домаћице су свјесне да се зимница који припреме у својим кухињама и она са полица у радњама не могу поредити, али кажу да за прављење немају времена.

„Поврће је јефтино, али џаба што је килограм паприка марку, када се око њих морам мучити сатима и изгубити много времена. Ту је и чишћење поврћа, сати мијешања, сортирање, а да не причам о тонама суђа који ми послије остану. Посао, обавезе и дјеца ми не остављају пуно времена, па ми је свакако лакше да купим теглу или двије ајвара, него да све сама припремам“, каже Гордана Алексић, касирка у једном маркету.

Домаће је боље

За разлику од младих домаћица, старије кажу да времена за праву домаћу зимницу мора бити.

„Зимницу правим више од 40 година. Напорно је, одузима много времена, али се на крају свакако исплати више него куповна, јер се укус не може поредити. Поврће није скупо, времена имам и сваке године обрадујем своју породицу домаћим ајваром, пинђуром или туршијом“, каже пензионерка Љубица Тодоровић.

Све по једну марку

На пијаци килограм паприка кошта од 60 фенинга до марку, краставци су 80 фенинга до марку и по, док је килограм купуса једну КМ. Ни мрква и патлиџан нису скупи, тако да килограм овог поврћа кошта највише једну КМ.

Килограм јабука или шљива домаћице могу пазарити по цијени од марку до марку и по.

 

Извор: ЕуроБлиц