Pozicioniranje Republike Srpske na tržištu kao turističke destinacije posljednjih godina daje bolje rezultate, što potvrđuju zvanični statistički podaci o broju dolazaka i noćenja stranih i domaćih turista, te povećanje sredstava po osnovu boravišne takse, izjavila je pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Dragana Ristić.

“Krajnji rezultat promotivnih aktivnost prethodnih godina su povećanje broja dolazaka i noćenja turista, što je uticalo da sredstva prikupljena po osnovu uplate boravišne takse, koja se koriste isključivo za promociju turističkih potencijala na nivou cijele Republike Srpske, u 2017. iznose 1.175.509 KM”, rekla je Ristićeva Srni.

Ona je pojasnila da su u odnosu na 2016. godinu sredstva prikupljena po osnovu uplate boravišne takse veća za 12 odsto, a u odnosu na 2015. godinu za 20 odsto.

Ristićeva ističe da je u odnosu na prethodnu godinu u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Doboju došlo do značajnog povećanja ovog javnog prihoda.

Tokom 2017. godine u Republici Srpskoj zabilježeno je 344.659 dolazaka, a ostvareno je 794.534 noćenja, što je za 6,4 odsto više dolazaka i 7,3 odsto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu.

Broj dolazaka domaćih turista u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu je povećan za 1,3 odsto, dok je broj dolazaka stranih turista povećan za 11,7 odsto.

Broj noćenja domaćih turista veći je za tri odsto, a broj noćenja stranih turista je veći za 11,7 odsto. “Naime, turisti koji su dolazili u Republiku Srpsku u 2017. godini su prosječno ostajali 2,31 noći, što je više za 0,02 odsto u odnosu na 2016. godinu”, dodala je Ristićeva.

Najveće povećanje broja noćenja evidentirano je u banjskim mjestima 13,7 odsto, zatim planinskim 5,8 odsto i ostalim turističkim mjestima 4,2 odsto.

“Prosječna dužina boravka turista je bila najveća u banjskim mjestima, što potvrđuje podatak da je jedan turist koji je došao u neku od banja u prosjeku ostao 5,1 noć”, navela je Ristićeva.

Ona je precizirala da je najveći broj stranih turista došao iz zemalja okruženja i to Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, dok se po broju dolazaka stranih turista iz ostalih zemalja ističe Turska, Austrija, Njemačka, Italija, Poljska, SAD, Velika Britanija, Mađarska, Poljska, Rusija, Kina.

Kao i prethodnih godina najveći broj noćenja, pored domaćih turista, su ostvarili gosti iz regiona Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koji su zabilježili 40 odsto noćenja od ukupnog broja ostvarenih noćenja stranih turista, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Turska, Austrija, Italija, Njemačka i Holandija.

Ristićeva je istakla da su najveću posjetu stranih turista zabilježila turistička mjesta koja posjeduju atraktivne klimatske i kulturno-istorijske faktore, riječna i jezerska mjesta, a zatim slijede planinska mjesta i banjska mjesta.

Najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima.

 

Izvor: RTRS