Број трудница и породиља које су се жалиле због нарушавања радничких права значајно је смањен у протеклом периоду, подаци су Инспектората РС.

Истакли су да се труднице и породиље ријетко обраћају због отказа, док повремено упуте пријаву због обрачуна и исплате плата и накнада плата.

Послодавци као разлог за кашњење исплате плата породиљама и трудницама најчешће наводе да Јавни фонд за дјечију заштиту РС, на чији терет се остварује накнада плате за вријеме коришћења породиљског одсуства, касни са рефундирањем средстава послодавцима.

Како су објаснили у Републичкој управи за инспекцијске послове, та чињеница не може да утиче на редовност исплате плата трудницама и породиљама.

– У овим случајевима инспектори рјешењем налажу послодавцу да радници исплати плату у складу са законом. Своја потраживања према Фонду послодавац треба да рјешава у договору са том институцијом, а никако на терет радница – рекли су у Инспекторату.

Закон о раду РС прописује казну од 5.000 до 20.000 КМ ако послодавац не омогући запосленој жени да користи права у вези са трудноћом, порођајем и материнством.

 

Извор: Глас Српске