Svaki dvadeseti davalac krvi u Milanu razvio je antitijela na kovid-19 prije prvog zvaničnog pozitivnog slučaja u Italiji krajem februara, utvrđeno je istraživanjem poliklinike iz glavnog grada Lombardije.
Analiza Poliklinike Milana potvda je da je virus cirkulisao u Italiji prije 21. februara, kada je utvrđen prvi zvaničan slucaj u Kodonju, piše italijanski list Korijere dela sera.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 800 davalaca krvi, objavljeno na internet stranici „medRxiv“, ukazuje da je na početku epidemije 4,6 odsto davalaca krvi već imalo antitijela na virus kovid-19, a taj procenat porastao je početkom aprila na 7,1 odsto.

Studiju su osmislili i sproveli stručnjaci Odeljenja za transfuziju Poliklinike Milana u saradnji sa Univerzitetom u Milanu i još nekoliko istrazivača iz zdravstvenih ustanova u glavnom gradu Lombardije, najteže pogođenom regionu virusom kovid-19 u Italiji.

Ističe se da su korišćeni sačuvani uzorci krvi kako bi se utvrdilo prisustvo antitijela, a ne zato što se virus prenosi preko krvi.

Korijere dela sera ukazuje da je istraživanjem utvrđeno da su se najprije zarazili uglavnom mladi, a da su nedavni slučajevi povezani više sa starijim ljudima.

Italija je sa više od 32.000 umrlih od posljedica virusa kovid-19 od početka krize treća u svijetu po broju žrtava tog virusa poslije SAD i Velike Britanije.

Virus kovid-19 izazvao je u Italiji najdužu blokadu u Evropi iz koje poslije više od dva mjeseca ta zemlja postepeno izlazi, suočavajući se s teškim ekonomskim posljedicama.

 

 

 

 

Izvor: Atv