Sutra će u Prebilovcima kod Čapljine patrijarh srpski Irinej, uz prisustvo brojnih zvaničnika, osveštati hram podignut u pomen najvećeg stradanja Srba u Hercegovini 1941. godine, a koji je na gnusan način uništen 1992. godine.

 

Načelnici pet istočnohercegovačkih opština – Nevesinja, Gacka, Berkovića, Ljubinja i Istočnog Mostara posjetili su juče Prebilovce da bi pomogli u pripremama za osveštanje hrama Vaskrsenja Hristovog u ovom mjestu, koje će biti obavljeno u subotu, 8. avgusta. Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović rekao je da će u subotu iz svih istočnohercegovačkih opština biti organizovan dolazak u Prebilovce da bi što više ljudi moglo da dođe na liturgiju koju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i da bi odali počast srpskim stradalnicima.

„Ovo je mjesto najvećeg srpskog stradanja u Hercegovini, prvo 1941. godine, a onda 1992. Dali smo moralnu i finansijsku podršku za izgradnju hrama, a nastojaćemo da u subotu dođe što više ljudi“, naveo je Radmilović.

Osim njega, Prebilovce su juče posjetili i načelnici Nevesinja Momčilo Šiljegović, Berkovića Nenad Abramović, Ljubinja Vesko Budimčić i Istočnog Mostara Radovan Palavestra.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštaće u subotu, 8. avgusta, hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kod Čapljine, koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz Donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu, čije su kosti minirane 1992. u spomen-kosturnici u ovom mjestu.

 

Srna/HP  , Foto: Eparhija ZHiP