Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sastaće se sutra na Graničnom prelazu „Zupci“, povodom otvaranja granica i ponovnog nesmetanog saobraćaja putnika i robe između BiH-Republike Srpske i Crne Gore, a samim tim i između ova dva grada.

Crna Gora će od ponedjeljka dozvoliti ulazak u zemlju građanima 26 zemalja.

Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore odlučilo je da u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje od 1. juna dozvoli ulazak u Crnu Goru građanima iz 26 zemalja, i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva COVID-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi iz koje stranac dolazi, prenijele su Novosti.

Od ove odluke izuzeta je Srbija, ali nisu Slovenija, Island, Hrvatska, Slovačka, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, tzv. Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, BiH, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonija, Irska, Češka, Finska i Estonija.

Na prijedlog Instituta za javno zdravlje NKT je odlučilo da od sutra svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, uključujući i svadbena veselja, sahrane, kao i na sportskim takmičenjima može da prisustvuje do 200 osoba uz obavezno poštovanje mjera fizičke distance od najmanje dva metra.

Na sportskim takmičenjima obavezna je dezinfekcija rekvizita za treninge, takmičenja i turnire i predmeta koje sportisti zajedničko koriste.

Dozvoljen je rad diskoteka, barova i noćnih klubova, barova kao i dječjih igraonica u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje kao i rad bioskopa, pozorišta i dječjih vrtića.

 

HP / Agencije