Jugoistočni dio Ljubomirskog polja, sjeverno od Trebinja, na osnovu prvih rezultata o količini vode dobijene iz bušotina, mogao bi da dobije sistem za vodosnabdijevanje. Prvi istražni radovi su završeni, a urađeni su uz tehničku pomoć preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici i uz nadzor stručnjaka hidrogeologije.

Mjerenja su pokazala izdašnost od oko stotinu pedeset litara u minuti na jednom lokalitetu. Na radost mještana potekla je prva količina.

– Ostvario nam se san, poželio bih svakom selu koje je mučilo našu muku da dosanja ovakav san. Mi hodamo po blagu koje život znači – kaže mještanin sela Vrpolje, Slavko Miljanović.

Sušnu sezonu, kakva je bila ova, mještani nastoje da zaborave. Preživjeli su zahvaljujući dopremanju vode u cisternama.

– Dovozili su vodu u cisternama iz Bileće. Imam čatrnju od 45 kubika, dao sam za dvije cisterne od 16 kubika po 175 KM – kaže mještanin Ratko Miljanović.

Uprkos kvalitetnoj zemlji, sela su raseljena. Prije desetak godina, vodom iz bušotina i manjeg vrela, vodosnabdijevanjem su pokrivene dvije trećine Ljubomirskog polja. Zahvaljujući specijalizovanoj mehanizaciji preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici, u selu Vrpolju, urađene su tri bušotine.

– Tu smo na petnaestom metru registrovali nivo podzemnih voda, a sada vršimo testiranje kako bismo utvrdili zapreminu rezervoara i sve parametre sistema – ističe Željko Zubac, inženjer hidrogeologije.

Krajnji cilj je trajno vodosnabdijevanje i navodnjavanje sušnog dijela Ljubomirskog polja. Prvi rezultati su ohrabrujući.

– Ovdje se radi o količinama dovoljnim za naselja i sela, o dvije-tri litre u sekundi, što je na dnevnom nivou 150, 160 do 200 kubika – kaže Saša Milanović iz Centra za hidrogeologiju karsta, Rudarsko-geološki fakultet Beograd.

Poslije kompletiranja svih relevantnih rezultata istraživanja u planu je izgradnja vodozahvatnog objekta, distributivne mreže i sistema cjevovoda. Rezultati će poslužiti i za nastavak daljih istraživanja.

Izvor: RTRS