Југоисточни дио Љубомирског поља, сјеверно од Требиња, на основу првих резултата о количини воде добијене из бушотина, могао би да добије систем за водоснабдијевање. Први истражни радови су завршени, а урађени су уз техничку помоћ предузећа Хидроелектране на Требишњици и уз надзор стручњака хидрогеологије.

Мјерења су показала издашност од око стотину педесет литара у минути на једном локалитету. На радост мјештана потекла је прва количина.

– Остварио нам се сан, пожелио бих сваком селу које је мучило нашу муку да досања овакав сан. Ми ходамо по благу које живот значи – каже мјештанин села Врпоље, Славко Миљановић.

Сушну сезону, каква је била ова, мјештани настоје да забораве. Преживјели су захваљујући допремању воде у цистернама.

– Довозили су воду у цистернама из Билеће. Имам чатрњу од 45 кубика, дао сам за двије цистерне од 16 кубика по 175 КМ – каже мјештанин Ратко Миљановић.

Упркос квалитетној земљи, села су расељена. Прије десетак година, водом из бушотина и мањег врела, водоснабдијевањем су покривене двије трећине Љубомирског поља. Захваљујући специјализованој механизацији предузећа Хидроелектране на Требишњици, у селу Врпољу, урађене су три бушотине.

– Ту смо на петнаестом метру регистровали ниво подземних вода, а сада вршимо тестирање како бисмо утврдили запремину резервоара и све параметре система – истиче Жељко Зубац, инжењер хидрогеологије.

Крајњи циљ је трајно водоснабдијевање и наводњавање сушног дијела Љубомирског поља. Први резултати су охрабрујући.

– Овдје се ради о количинама довољним за насеља и села, о двије-три литре у секунди, што је на дневном нивоу 150, 160 до 200 кубика – каже Саша Милановић из Центра за хидрогеологију карста, Рударско-геолошки факултет Београд.

Послије комплетирања свих релевантних резултата истраживања у плану је изградња водозахватног објекта, дистрибутивне мреже и система цјевовода. Резултати ће послужити и за наставак даљих истраживања.

Извор: РТРС