Supruge dva zatvorena venecuelanska gradonačelnika iz redova opozicije pobijedile su u nedjelju na vanrednim izborima u svojim gradovima i tako zamijenile svoje muževe na tim funkcijama, objavili su danas lokalni venecuelanski mediji.

Patrisija de Sebaljos je izabrana za gradonačelnicu u gradu San Kristobal na zapadu Venecuele, naslijedivši na toj funkciji svog pritvorenog supruga Danijela Sebaljosa, nakon što je osvojila čak 73 odsto glasova u odnosu na 26 odsto, koliko je osvojio kandidat koji je imao podršku aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, prenijela je agencija AFP.

San Kristobal, prestonica venecuelanske savezne države Tačira, prvi je grad u kojem su početkom februara pokrenuti masovni protesti protiv Madurove ljevičarske vlade.

Zvanični podaci su pokazali i da je u gradu San Dijegu na sjeveru zemlje na izborima za gradonačelnika pobijedila Rosa de Skarano, supruga bivšeg gradonačelnika Ensa Skarana, koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Rosa de Skarano je na izborima dobila čak 88 odsto glasova, u odnosu na podršku samo 12 odsto glasača koju je dobio njen protivnik iz redova Madurove stranke.

Sebaljos i Skarano su u martu osuđeni na zatvorske kazne od jedne godine odnosno 10 mjeseci zbog navodne uloge u organizovanju nasilnih antivladinih protesta početkom godine. I jedan i drugi su za gradonačelnike svojih gradova izabrani u decembru 2013.