U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju sinoć je predstavljen projekat pod nazivom „Dušu nisu ubili“, koji se govori o stradanju srpskih civila u BiH u 20. vijeku.

Projekat se sastoji od dvije knjige – „Zatiranja Srba u BiH u 20. vijeku“, autora profesora Drage Mastilovića i „Dušu nisu ubili“ Mire Lolić Močević, koja je i autor istoimenog dokumentarnog filma.

Močevićeva je istakla da projekat „Dušu nisu ubili“ govori isključivo o stradanju civilnog stanovništva – žena, djece i staraca, napominjući da je korištena dostupna dokumentacija i svjedočenja članova porodica koje su stradale tri puta u tri rata, u jednom vijeku.

Ona je navela da je ovaj projekat, sa 59 potresnih svjedočenja, istorijski prikaz golgote koju je srpski narod preživljavao tokom 20. vijeka.

„Golgotu koju je prošao srpski narod u 20. vijeku u BiH, po mišljenju istoričara i naučnika, nije prošao nijedan drugi narod u Evropi. Zajednička poruka svih svjedoka zločina je da, nažalost, pravde za srpske žrtve u BiH još nema“, rekla je Močevićeva.

Prema njenim riječima, Srebrenica i Sarajevo mogu se smatrati simbolima stradanja srpskog naroda u BiH u 20. vijeku, o čemu svjedoče knjiga i film.

Ona kaže da svjedočenje srpskih porodica i istoriografska monografija imaju za cilj da otrgnu od zaborava stradanje srpskog civilnog stanovništva u jednom vijeku.

„Cilj projekta je da se mi sami suočimo s onim šta se dešavalo našim precima, da se to ne bi dešavalo našim potomcima. Nažalost, to je dio istorije koji mi nismo učili, dio istorije koji je bio skrivanje. Jedan od takvih primjera su Zanesovići u Bugojnu, za koje mnogi i ne znaju, a u kojima je ubijeno 2.500 Srba. Primjer su i Garavice kod Bihaća, stratište 14.000 Srba, a tog podatka nigdje nema u istorisjkim čitankama“, istakla je ona.

Močevićeva dodaje da je film preveden na engleski, francuski, njemački i ruski jezik, dok je knjiga trenutno prevedna samo na engleski.

„Sa ovim projektom želimo da upoznamo cijeli svijet, da im pokažemo šta je to što su uradili srpskim civilima. Žene i djeca bi morali biti zaštićeni u svim ratovima, nažalost, srpske civile niko nije štitio“, rekla je Močevićeva.

Posjetiocima su predstavljeni dijelovi dokumentarnog filma, koji je sastavni dio ovog projekta koji je proteklih dana promovisan u Bileći i Gacku.

Organizatori promocije su Udruženja „Srpsko-ruski most“, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ Gacko i Muzej Hercegovine u Trebinju.

Izvor: Glas Srpske