Iako se mart smatra proljećnim mjesecom, niske temperature i kiša nisu dali stanovnicima Trebinja ni da izađu iz topline svojih domova prethodnih dana. Danas, za promjenu, pravi proljećni dan koji je učinio svoje- ulice vrve nasmijanim Trebinjcima, bašte kafića su pune, svi su raspoloženiji, nasmijaniji…

Pijačni prodavci su konačno dočekali da stanu iza svojih tezgi i ponude ono što prodaju. Ponuda na pijaci je raznovrsna, od voća, povrća, domaćih sokova, sira, meda, cvijeća, čajeva i kozmetike na prirodnoj bazi, pa sve do pamučnog veša, peškira, odjeće, i pletenih proizvoda. Na svakom koraku se mogu čuti cjenkanja, kao i hvalisanje kvalitetom proizvoda: ,,Sve ti je kod mene domaće, iz moje bašte, neprskano…“

Što se cijena tiče, kupus možete naći od 1 KM do 1,50 KM, krompir od 1 KM do 1,20 KM, mrkvu 2 KM po kilogramu. Por i zelena salata su od 2,50 KM do 3KM, mladi zeleni luk je 1 KM za balicu, a 4 KM za kilogram. Bijeli luk je cijelih 10 KM po kilogramu. Balica peršuna je 0.50 KM.

Ponuda voća je takođe veoma raznovrsna, pa se mandarine mogu naći od 1.50 KM do 3 KM, zavisno od porijekla i kvaliteta. Jabuke su od 1.30 KM do 1.50 KM po kilogramu, narandže od 1.20 KM do 1.50 KM, dok je limun 3-4 KM. Kivi je 1.50 KM, a kruške od 1.50 KM do 2 KM.

Suve smokve su 10-12 KM, domaći sok takođe 10-12 KM, domaći džem 6-8 KM. Tegla meda dostiže cijenu od vrtoglavih 18 KM. Gruda sira je 7 KM, dok je sir iz mjeha 14 KM. U ponudi se mogu naći i domaće sirće, razne voćne rakije i likeri, te propolis kapi i razni proizvodi od meda.

Kako sezona gripa još uvijek ne jenjava, na pijaci možete kupiti razne domaće čajeve da sačuvate svoj imunitet, po cijeni od 3 KM.

 

I.D. / HP, mart 2018.