CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Оставинске поступке у Републици Српској, умјесто судова, сада решавају нотари.

Судови су већ почели да им повјеравају вођење ових поступака и тако се рјешавају тих предмета.
hp-media-group-logoНедавно су на снагу ступиле измјене и допуне Закона о ванпарничном поступку по којима судови имају обавезу да нотарима до почетка децембра пребаце све оставинске предмете на којима још нису почели да раде.

Нотари ће убудуће и бити задужени за вођење ових поступака у РС, као повјереници суда. Циљ је да се растерете судови, који треба само да суде, а да нотари рјешавају све неспорне оставинске предмете. Слично је већ урађено у ФБиХ, те земљама окружења.

“Суд је сада обавезан да предмет достави нотару у року од осам дана од дана пријема смртовнице”, кажу у Нотарској комори РС.

Нотари имају до 90 дана да заврше поступак, али истичу да се све може ријешити и за један дан.

“Странке ће бити у прилици да истог дана код нотара дају насљедничке изјаве, изврше диобу и да добију правоснажно рјешење о насљеђивању”, кажу у Комори, где очекују и да ће ријешити 90 одсто ових предмета.

По неким ранијим подацима, у РС је било око 15.000 неријешених оставинских предмета, а рачуна се да ће се рјешавање сада убрзати, пише ЕуроБлиц.

Суд ће и даље водити оставинске поступке у случају када неки од насљедника захтјева да се поступак искључиво спроведе пред судом или у случају да ниједан нотар нема сједиште на подручју тог суда.

“Такође, ако су међу учесницима у поступку спорне чињенице од којих зависи неко право, нотар ће вратити те списе суду”, објашњава портпарол Министарства правде РС Сања Џомбић.

На питање како ће реаговати ако на рочиштима дође до сукоба међу насљедницима, нотари одговарају да они својим поступањем заправо треба да спријече свађе, сукобе и сличне инциденте. За осам и по година рада нотаријата у РС, тврде, нису имали ниједан озбиљан ексцес.

Нотари у РС су право да воде оставинске поступке имали још од 2009, али ниједан поступак никада нису спровели. То је, тврде, зато што то није била обавеза, већ само могућност које људи нису ни били свјесни.

“Нотару се могло повјерити вођење оставинског поступка само уз услов да сви насљедници пред судом дају изјаву да су сагласни с тим. Међутим, та одредба никад није заживјела у пракси, јер насљедници који се појаве пред судом за давање сагласности за повјеравање нотару, одмах дају насљедничке изјаве и предмет се завршава”, наводе из Нотарске коморе.

Накнада нотару до висине судске таксе

По закону, нотарска накнада за рјешавање оставинских поступака не може бити већа од судске таксе на насљеђе која је регулисана Законом о судским таксама.

 

Извор: Блиц