Дјеца памте много тога и оно што доживе у дјетињству обликује њихов живот у одраслом добу и однос према себи и другима.

Међутим, ових пет ствари увек ће памтити о својим родитељима.

Тренутке када су се због родитеља осећали сигурно, али и несигурно

Дјеца су осетљива и док су мали, непрестано осјећају потребу да буду заштићени. Они ће сигуно памтити како сте тјерали чудовишта испод кревета и грлили их након ноћних мора. Сјећаће се и тренутака када сте викали на њих, а нисте имали право. То су тренуци када ће се ваш карактер претворити у чудовиште којег се боје.

Тренутака када сте им се потпуно посветили

Кажу да када вас дијете стално зове да се играте с њиме, да премало добија родитељску пажњу. Када оставите све, и посуђе, и веш, и телефон, и посветите се свом дјетету, оно ће то осјетити. Играћете се с њим. То су тренуци када ћете створити успомене. Њихове успомене којих ће се вјероватно сјећати цијели живот.

Начин на који разговарате са својим супружником

Најбољи начин да дијете научите шта је љубав је да се према свом партнеру односите са љубављу и поштовањем. Начин на који поступате са њим дубоко ће утицати на њихово понашање у будућности. Ви му постављате стандард што је нормално, прихватљиво и неприхватљиво понашање.

Ваше ријечи подршке, али и критике

Дјечији психолози истичу да стално говорење „браво“ не помаже дјеци. Може им и наштетити. Међутим, није добро да ријечи подршке изостају. То су ријечи које јачају њихово самопоуздање и вјеру да могу остварити оно што желе. Ваша критика ће им се можда још више усјећи у памћење. То су ријечи које боле и ако будете груби, утицаће на њихов однос према вама и самима себи. Иако је ваш задатак да формирате дјецу, чак и ако имате критику, радите то с ријечима пунима љубави и охрабрења.

Ваше породичне традиције

Начин на који славите Божић или друге празнике вјероватно ће бити начин на који ће и ваше дијете када одрасте жељети да слави. Кроз породичне традиције оно стиче лијепе успомене које жели да понавља. Уосталом, дјеца воле предвидљиве ствари. Сами створите своје традиције слављења рођендана, годишњих одмора и побрините се да то остану лијепе успомене.

Извор: Независне новине