U okviru studijske posjete, u Trebinju boravi oko dvadeset studenata političkih nauka Univerziteta Čuo iz Tokija. Ovim povodom u Gradskoj upravi Trebinje jutros je organizovan prijem za studente iz Japana.

Dobrodošlicu studentima je poželio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoran Milošević, naglasivši da se ovo studijsko putovanje realizuje zahvaljujući prijateljskim vezama sa Japanom, uspostavljenim na zajedničkom projektu koji je u Trebinju realizovala Vlada Japana i agencija „Džajka“.

Pozdravnu riječ je uputio  i zamjenik gradonačelnika Neđo Ćebedžija koji je upoznao studente sa istorijom Trebinja koja, kako je istakao, seže i do perioda antike, što je oduševilo mlade Japance.

„Bez obzira na daljinu Trebinja i Japana, nećemo stati sa saradnjom, imaćemo mi još ovakvih susreta ali i susreta privrednika, kulturne saradnje i slično“, kaže Ćebedžija.

Dajske Nagašima, vodič ovog studijskog putovanja kaže da su studenti prijatno iznenađeni  Trebinjem i ljudima u našem gradu: „Naš je prvi utisak jako, jako lep, jer je grad, iako nije toliko veliki, jako ugodno i gostoprimljivo mesto“, kaže Nagašima i dodaje da su u Trebinje stigli sinoć i nakon posjete jednoj ovdašnjoj vinariji uvjerili su se da ovaj kraj ima izvanredna vina.

„Pojedini studenti izučavaju posebno Bosnu i Hercegovinu, pišu diplomske radove na tu temu, ali je suština u tome da svake godine studijske turneje posvete različitim regionima, a ove godine je to ovaj region Jugoistočne Evrope. Želimo da se iz različitih perspektiva uvjerimo u realnost prošlog i sadašnjeg života u ovim krajevima“, kaže Nagašima.

Izvor: Grad Trebinje