У оквиру студијске посјете, у Требињу борави око двадесет студената политичких наука Универзитета Чуо из Токија. Овим поводом у Градској управи Требиње јутрос је организован пријем за студенте из Јапана.

Добродошлицу студентима је пожелио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Зоран Милошевић, нагласивши да се ово студијско путовање реализује захваљујући пријатељским везама са Јапаном, успостављеним на заједничком пројекту који је у Требињу реализовала Влада Јапана и агенција „Џајка“.

Поздравну ријеч је упутио  и замјеник градоначелника Неђо Ћебеџија који је упознао студенте са историјом Требиња која, како је истакао, сеже и до периода антике, што је одушевило младе Јапанце.

„Без обзира на даљину Требиња и Јапана, нећемо стати са сарадњом, имаћемо ми још оваквих сусрета али и сусрета привредника, културне сарадње и слично“, каже Ћебеџија.

Дајске Нагашима, водич овог студијског путовања каже да су студенти пријатно изненађени  Требињем и људима у нашем граду: „Наш је први утисак јако, јако леп, јер је град, иако није толико велики, јако угодно и гостопримљиво место“, каже Нагашима и додаје да су у Требиње стигли синоћ и након посјете једној овдашњој винарији увјерили су се да овај крај има изванредна вина.

„Поједини студенти изучавају посебно Босну и Херцеговину, пишу дипломске радове на ту тему, али је суштина у томе да сваке године студијске турнеје посвете различитим регионима, а ове године је то овај регион Југоисточне Европе. Желимо да се из различитих перспектива увјеримо у реалност прошлог и садашњег живота у овим крајевима“, каже Нагашима.

Извор: Град Требиње