Prvi milioni od kreditnog aranžmana stižu za dva dana. Potrošite ih onako kako smo se dogovorili, poručio je bh. vlastima šef misije Međunarodnog monetarnog fonda. Tačno je izračunao da upravo vlast najviše košta građane, jer na plate troši više nego bilo koja zemlja Istočne Evrope. Zato je rezanje budžetske potrošnje i otpuštanje radnika u javnom sektoru prvo što očekuje, a na udaru će biti i socijalna davanja.

 Trenutna tekuća potrošnja je veoma visoka i morate putem boljeg usmjeravanja socijalnih davanja sa jedne strane ali i putem smanjenja mase plata sa druge strane smanjiti tekuću potrošnju i omogućiti program javnih ulaganja koji je itekako potreban za ekonomski rast ove zemlje”, rekao je Nadim Ilahi, šef misije MMF-a u BiH.

U pismu namjere objavljenom na sajtu MMF-a nema velikih iznenađenja jer su većinu stvari mediji objavili prije dva mjeseca. Nova je jedino analiza kreditora, koja pokazuje da su privatni i javni sektoru u BiH dva paralelna univerzuma. Na račun sve manjeg broja bijedno plaćenih radnika u privatnom sektoru, sve više zaposlenih u javnom ima velika primanja i tako ne može dalje.

Iz Vlade Srpske su više puta ponovili da se za budžetlije ništa neće drastično promjeniti i da reforme neće boljeti. Smanjenje broja zaposlenih više puta su vezivali za prirodni odliv a juče su obećali da neće biti ni smanjenja plata.

“Mi smo počeli da realizujemo te reforme, nema stvari koje sad trebamo da realizujemo da to od nas traži MMF zato što to radimo u kontinuitetu i morali smo to da radimo i ispunjavamo neke stvari kao prethodne mjere da bi došlo do odobravanja aranžmana”, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

U pismu piše i da je Vlada Srpske prije odobravanja aranžmana usvojila strateški plan obuzdavanja potrošnje na plate i otupuštanja radnika u javnom sektoru. Takav dokument nikad nije objavljen u javnosti. Nakon što je MMF odobrio program reformi, strategijom otpuštanja baviće se Svjetska banka koja će pomoći reformu javnog sektora. Iz MMF-a se plaše da neće sve ići glatko.

“U toku izbornog perioda politička podrška za reforme mogla bi da oslabi. Privatni interesi, koji često djeluju na etničkoj osnovi, predstavljaju političku prijetnju po restrukturiranje i promjenu orijentacije ekonomije, a politički zastoj može ugroziti fiskalnu održivost i pristup finansiranju”, saopšteno je iz MMF-a.

Ako se mjere ne budu redovno ispunjavale, aranžman se može zaustaviti. Misija MMF-a kvartalno će dolaziti u inspekciju, a možemo ih očekivati već do kraja godine, kada će pratiti usvajanje novih budžeta.

 

Izvor: ATV