Први милиони од кредитног аранжмана стижу за два дана. Потрошите их онако како смо се договорили, поручио је бх. властима шеф мисије Међународног монетарног фонда. Тачно је израчунао да управо власт највише кошта грађане, јер на плате троши више него било која земља Источне Европе. Зато је резање буџетске потрошње и отпуштање радника у јавном сектору прво што очекује, а на удару ће бити и социјална давања.

 Тренутна текућа потрошња је веома висока и морате путем бољег усмјеравања социјалних давања са једне стране али и путем смањења масе плата са друге стране смањити текућу потрошњу и омогућити програм јавних улагања који је итекако потребан за економски раст ове земље”, рекао је Надим Илахи, шеф мисије ММФ-а у БиХ.

У писму намјере објављеном на сајту ММФ-а нема великих изненађења јер су већину ствари медији објавили прије два мјесеца. Нова је једино анализа кредитора, која показује да су приватни и јавни сектору у БиХ два паралелна универзума. На рачун све мањег броја биједно плаћених радника у приватном сектору, све више запослених у јавном има велика примања и тако не може даље.

Из Владе Српске су више пута поновили да се за буџетлије ништа неће драстично промјенити и да реформе неће бољети. Смањење броја запослених више пута су везивали за природни одлив а јуче су обећали да неће бити ни смањења плата.

“Ми смо почели да реализујемо те реформе, нема ствари које сад требамо да реализујемо да то од нас тражи ММФ зато што то радимо у континуитету и морали смо то да радимо и испуњавамо неке ствари као претходне мјере да би дошло до одобравања аранжмана”, изјавила је Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС.

У писму пише и да је Влада Српске прије одобравања аранжмана усвојила стратешки план обуздавања потрошње на плате и отупуштања радника у јавном сектору. Такав документ никад није објављен у јавности. Након што је ММФ одобрио програм реформи, стратегијом отпуштања бавиће се Свјетска банка која ће помоћи реформу јавног сектора. Из ММФ-а се плаше да неће све ићи глатко.

“У току изборног периода политичка подршка за реформе могла би да ослаби. Приватни интереси, који често дјелују на етничкој основи, представљају политичку пријетњу по реструктурирање и промјену оријентације економије, а политички застој може угрозити фискалну одрживост и приступ финансирању”, саопштено је из ММФ-а.

Ако се мјере не буду редовно испуњавале, аранжман се може зауставити. Мисија ММФ-а квартално ће долазити у инспекцију, а можемо их очекивати већ до краја године, када ће пратити усвајање нових буџета.

 

Извор: АТВ