U Trebinju bi narednog mjeseca trebala da počne prva faza popločavanja Starog grada. U ovoj fazi pločama bi trebalo da bude pokriveno 150 dužnih metara od južne kapije Starog grada do skretanja prema Muzeju Hercegovine.

Grad Trebinje raspisao je tender za izvođača radova, a procijenjena vrijednost je oko 171.000 KM bez PDV, što će biti finansirano iz gradskog budžeta.

Autor idejnog rešenja je trebinjski arhitekta Ninoslav Ilić, postdiplomac bečkog univerziteta. Njegova arhitektonska rješenja zapuštenih prostora ovog dijela grada ranije su skrenula pažnju gradskih urbanista, pa je uključen u tim čije je zaduženje rekonstrukcija najstarijeg gradskog jezgra Trebinja.

On je u idejnom rješenju obnove Starog grada izneo je i ideju ponovnog otvaranja kanala, hendeka, oko zidina Starog grada.

Načelnik trebinjskog Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo kaže da je za prvu fazu popločavanja odabrana dionica koja je svojevrsna komunikacijska osovina Starog grada, odakle bi radovi na popločavanju dalje se proširili prema istoku i zapadu, dinamikom utvrđenom u idejnom projektu.

– U dogovoru sa Ninoslavom Ilićem zaključili smo da Stari grad mora da odražava identitet i posebnost Trebinja i Hercegovine, bez ugledanja na druge gradove i sredine. Radiće se kamenom iz lokalnih majdana, kamenim pločama debljine pet centimetara – objašnjava Rikalo.

Postavljanje kamenih ploča samo je finalni deo radova sveobuhvatne rekonstrukcije koja će raditi preduzeća zadužena za komunalnu i drugu javnu infrastrukturu.

– Potpisali smo memorandum o saradnji da zajednički ne samo uljepšamo, nego i učinimo funkcionalnijim Stari grad. Trebinjski vodovod će kao pilot projekat u tom delu postaviti po prvi put vodomjere na daljinsko čitanje. “Elektro – Hercegovina” se obavezala da cijelu nadzemnu infrastrukturu postavi u podzemne kanale, što će biti urađeno u pripremnim radovima za popločavanje – kaže Rikalo.

On je rekao da je srednjoročnim planom investicija Grada Trebinja definisano da se popločavanje ulica Starog grada izvodi u fazama, a da će finale radova biti uređenje Trga Travunije uz zapadni ulaz u Stari grad.

Rikalo ističe da će glavni trg Starog grada biti predmet posebnog arhitektonskog osmišljavanja kako bi dobio reprezentativni izgled i sigurno mesto među prepoznatljivim gradskim simbolima.

Stare ploče sada se nalaze samo na ovom trgu, dok je najveći dio Starog grada 80-tih godina prošlog vijeka presvučen asfaltom, koji je u pojedinim delovima pohaban i sa rupama, pa ostavlja loš utisak naročito za turiste koji ne zaobilaze ovaj deo Trebinja.

Najviše njih prođe upravo dijelom čije popločavanje je planirano u prvoj fazi, a gde je i „Anđelkina kapija”, nezaobilazno mjesto nakon snimanja filma Zdravka Šotre „Ranjeni orao”.

Obnovljena južna kapija

Prije nekokoliko godina obnovljena je porušena južna kapija Starog grada, nakon čega su sanirane i zidine koje opasavaju ovaj dio grada.

Zidine Starog grada datiraju iz vremena turske vladavine, a najveći dio bedema koji je opasavao tadašnje gradsko jezgro izgrađen je početkom 18 vijeka.

Izvor: blic.rs