Policijska uprava Trebinje organizovala je danas konferenciju za medije, a okupljenim novinarima obratili su se načelnik Policijske uprave Žarko Laketa, načelnik Sektora policije Siniša Laketa i načelnik Sektora kriminalističke policije Bojan Dabić. Tema konferencije bio je izvještaj o radu Policijske uprave za 2017. godinu.

Načelnik Policijske uprave Žarko Laketa istakao je da PU Trebinje, u periodu od januara do decembra 2017. godine evidentirala 354 krivičnih djela, manje za 50 krivičnih djela u odnosu na uporedni period.

“Kada cijenimo stanje bezbjednosti na području PU Trebinje, ja kao načelnik, zajedno sa mojim saradnicama, mogu da ocijenim da je stanje na zadovoljavajućem nivou, o čemu svjedoči analiza ukupnog broja evidentiranih bezbjedonosnih događaja, težina posljedica koje su ti događaji prouzrokovali kao i osjećaj lične i imovinske sigurnosti većine građana” – rekao je Laketa i dodao da je dokaz dobre bezbjedonosne situacije na cijelom području koje operativno pokriva PU Trebinje, činjenica da nije evidentirano  izvršenje najtežih krivičnih djela koja bi izazvala veću uznemirenost i negodovanje građana, a to su krivična djela: ubistvo, teško ubistvo, razbojničke krađe, otmice.

Načelnik sektora policije Siniša Laketa  izjavio je da su aktivnosti policijskih službenika u 2017. godini bile usmjeravane planski.

“U cilju održavanja povoljnog i stabilnog stanja javnog reda i mira i ukupne bezbjednosti izvedeno je 235 operativno taktičkih mjera i radnji koje su planirane na osnovu analitičkih praćenja stanja bezbjednosti” – kazao je Siniša Laketa, dodavši da je po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici u toku 2017.  evidentirano 26 slučajeva nasilja u porodici, što je manje za 35 slučajeva nasilja u porodici.

Načelnik sektora kriminalističke policije Bojan Dabić kazao je da u okviru operativne akcije “Plantaža 2017”  koja je provođena, između ostalog na području PU Trebinje, policijski službenici su pronašli 7 zasada indijske konoplje, na kojima je bilo zasađeno 79 stabljika.

 

J.D. /Hercegovina Promo, januar 2018.